NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Er det trygt å lade elbilen i vanlig stikkontakt?

Publisert: 06/05/2019


Det finnes to måter å lade elbilen på, men ekspertene anbefaler den ene klart over den andre.

De to vanligste måtene å lade elbilen på, er via hjemmelader eller vanlig stikkontakt. Men hva er det beste? Og det sikreste? Vi har spurt ekspertene – og de har samme soleklare anbefaling. Her forklarer de hvorfor.

- Hjemmelader er sikrere

- Vi anbefaler elbil-eiere å få montert en veggfast hjemmelader, sier elsikkerhetsingeniør Tone S. Jansen i Elsikkerhet Norge.

Hun forklarer at utstyret består av en egen ladeboks som er fastmontert på veggen, samt en kontakt som er bygget for å tåle høy belastning over lengre tid.

- Hjemme i garasjen brukes vanligvis en fastmontert kabel som plugges i elbilen, legger hun til.

Jansen får støtte av Erik Lorentzen, leder for fag og rådgivning i Norsk elbilforening.

- Vi råder også til å installere en hjemmeladeboks der man lader elbilen til daglig, sier Lorentzen og legger til at det både er enklere, sikrere og raskere enn å bruke vanlig stikkontakt.

- Dessuten trenger du ikke å ta spesielle forbehold under bruk, som du må dersom du lader i vanlig stikkontakt.

Økt brannrisiko

Hjemmeladeren tåler høy belastning over tid og lader effektivt. En vanlig stikkontakt gjør ikke nødvendigvis det. Det kan faktisk føre til trøbbel, ifølge Jansen.

- Det øker risikoen for overbelastning i el-anlegget, noe som i ytterste konsekvens kan gi varmgang eller branntilløp.

Geir Arne Gundersen, markeds- og kommunikasjonsanvarlig i NorgesEnergi, forteller at de tidvis får henvendelser fra kunder som lurer på hvordan man lader elbilen trygt og billig.

- Det er tydelig at ikke alle har fått med seg at lading i ordinær stikkontakt ikke er anbefalt, forteller han.

Sommeren 2022 kom det nye regler for lading av elbil

"Husk å sjekke gjeldende regler for lading av elbil hjemme"

- Geir Arne Gundersen

Viktige retningslinjer for lading med vanlig stikkontakt

Dersom du skal bruke vanlig stikkontakt til elbil-lading på en sikker måte, må du følge noen viktige retningslinjer.

- Du må for eksempel som hovedregel ha egen kurs til elbil-ladingen på maks 10 A, og kursen må ha jordfeilvern type B og overspenningsvern, sier Lorentzen.

Dessuten må du passe på å avlaste vekten av «kladden» på ladekabelen. Og når du har ladet ferdig, må du også huske å alltid trekke ut kabelen fra bilen før du tar ut støpselet fra stikkontakten.

Retningslinjene gjelder kun der du lader til daglig, påpeker han.​

- Du kan altså «nødlade» hos svigermor eller hos en venn, selv om det ikke er lagt opp til dedikert elbillading. Det er imidlertid viktig å følge med på kontakten under lading, for varmgang kan forekomme.

"Bruker du vanlig stikkontakt - følg med på kontakten under lading. Varmgang kan forekomme"

- Erik Lorentzen

Foto: Andrey Popov - mostphotos.com

Kan kobles på eksisterende kurs

Det er også krav til elektroinstallasjonen når man setter opp hjemmelader.

I utgangspunktet skal man ha egen kurs til dette, jordfeilvern type B og et overspenningsvern. Samtidig har man ikke begrensingen på 10A på kursen som man har til stikkontakt-lading.

- Veldig mange ønsker å lade noe raskere enn den effekten man får fra en 10A kurs på 230V, som for eksempel med 16A eller 32A. Men kan man altså ikke bruke den vanlige husholdningskontakten, da må man ha hjemmeladeboks-løsning, sier Lorentzen.