Juletreet fortjener LED-lys

Dette bør du tenke på når du skal oppgradere eller kjøpe ny juletrebelysning. 

Butikkene bugner over av juletrelys i alle mulige farger og fasonger. Noen sverger til glødepærer, men flere og flere har tatt steget over til LED-lys.  

Hva er fordelene ved å bytte fra glødepærer til LED?

Det ligger nok ingen stor rikdom i et bytte fra glødepærer til LED-lys, men hver krone teller! Det importeres jo tross alt rundt 500 tonn juletrebelysning årlig.

Har du 30 juletrelys som står på 16 timer i døgnet i to uker, vil du spare i underkant av 30 kroner i året ved å velge LED. Men: LED-pærer har en levetid på opptil 25 000 timer, mens glødepærene ryker rett som det er. LED-pærer reduserer også brannfare fordi de avgir svært lite varme.

Teoretisk sett vil juletrebelysning i LED med 16 timers bruk i 14 dager ha en levetid på opptil 110 år. Det betyr i praksis at du kan drøye det en smule lenger før du kjøper nytt, men vi anbefaler deg likevel å bytte lenge før det har gått 110 år :) 

Er LED alltid billigst?

Her er svaret både ja og nei. LED-pærer er alltid mer energieffektive enn glødepærer, men dersom du ønsker en hightech-variant, nemlig 30 trådløse, batteridrevne LED-lys med fjernkontroll, er dette også det klart dyreste alternativet med tanke på de mange batteriene som trengs.

Et alternativ til å måtte legge seg flat på gulvet og trekke ut julelysene hver kveld er noe så enkelt som en fjernstrømbryter med fjernkontroll. Denne kan du også bruke resten av året til å få bukt med standby-forbruket ditt. En startpakke med tre fjernstrømbrytere og en fjernkontroll koster mellom 150 og 200 kroner.

Hva bør du tenke på når du skal handle nytt?

Først og fremst bør du se etter produkter som er CE-merket, det vil si at produktet oppfyller kravene til helse, miljø og sikkerhet. Deretter bør du bruke litt tid på å finne noen pærer du liker og som har en god og varm fargetemperatur. Sistnevnte gjelder spesielt for LED-belysning. Det er ikke all julebelysning som holder like god kvalitet eller som er like pen å se på.

Husk også på at gamle og ødelagte lys skal leveres inn, slik at miljøgiftene blir tatt hånd om og ikke skader miljøet. Det gamle utstyret kan du levere i butikken når du skal handle nytt.

Og uansett om du velger LED- eller glødepærer, anbefaler vi at du skrur av juletrelys og annen julebelysningen når du sover – og når du ikke skal være hjemme. Her kan du lese flere viktige tiltak for å unngå brannfare.