Julens beste sparetips

Selv om julen skal være en hyggelig tid, kan den gjøre store innhugg i økonomien. Vi har spurt folk hva de gjør for å unngå at desember blir et stort pengesluk.

Skrevet av: Ingvild Telle

Frostrøyken henger lett i luften. Ved Spikersuppa i Oslo svirrer et hav av varme jakker forbi fargerike boder. Folk er godt i gang med forberedelsene til jul, med handleposer i hendene og målrettet gange.


Gaver og andre utgifter


Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos for DNB i november i fjor, planla nordmenn å bruke over 12 000 kroner hver i julen. Det var en økning på 10 prosent fra 2017. Halvparten av pengene skulle gå til julegaver, mens resten var øremerket julebord, julekonserter, pynt, klær og andre ting.

Desember er, ifølge Hovedorganisasjonen Virke, den måneden vi bruker mest penger – hele 30 prosent mer enn resten av året. Særlig de i alderen 18-24 år bruker mye penger på julegaver.

Norges energi-30.jpg

Et ungt par kommer trillende. I vognen ligger tre måneder gamle August, varmt tullet inn i ull og vognpose. Anna Restan og Odd Vegard Paulsen er begge i slutten av 20-årene og nyter timene før de skal hente storesøster Margrete på to år i barnehagen.


– Vi er litt i startfasen med å etablere tradisjoner, så jeg føler ikke at det er så mye press ennå, men det kommer nok, sier Anna.


– Men før barna kom, ble det jo dyrt. Plutselig skulle du ha nye klær til julebord, sko, dressjakke og andre ting som dukket opp, sier hun.


– Og ett år lagde vi julekalender til hverandre. Men det ble dyrt, så det sluttet vi fort med, sier de to og bryter ut i latter.

– Men ett år skrev du en kalender til meg, sier Anna og kikker smilende bort på kjæresten.

– Ja, jeg skrev en slags julefortelling i 24 episoder. Det var veldig mye jobb og jeg var veldig forelsket, smiler Odd Vegard tilbake.

Familien bor i en trekkfull bygård, med dårlige vinduer og gamle panelovner, og merker godt vinterens kulde som sniker seg på. Å holde leiligheten varm gjennom julen koster, uten at det er noe de sparer på akkurat nå.

– Vi skrur heller av juletreet på kvelden og bruker LED-lys, sier Odd Vegard.

– Så ser vi etter en ny vedovn som holder på varmen lenge. Ellers så inviterer vi mange mennesker hjem slik at det blir varmt og koselig, sier Anna med et glimt i øyet.

Hjemmelaget som varmer og gleder


– Se her skal jeg vise deg noe veldig fint, sier Antonia Sacco Karlsen. Hun finner frem telefonen og blar seg frem til et bilde av et nydelig sett med hjemmestrikket genser, lue, votter og sokker i Marius-mønster.

– Jeg har betalt garnet og så strikker Gry, sier Antonia. Fire slike sett har de to planlagt til sine barne- og oldebarn.

– Jeg begynte i mai, bekrefter Gry Sacco Jensen.

Mor og datter er ute på en tidlig adventsshopping. Spleiselag er noe de anbefaler for å få ned utgiftene og stresset rundt julegaver. Man trenger ikke kjøpe dyre ting til alle, men heller slå seg sammen om å gi noe virkelig fint.

Norges energi-75.jpg

Mor og datter koser seg på hyggelig førjulsshopping. Gry Sacco Jensen (t.v.) og Antonia Sacco Karlsen (t.h.).

Norges energi-64.jpg

Det viser seg nemlig at én av tre mener de bruker for mye penger i juletiden. Det sier en undersøkelse fra 2018, utført av YouGov for Danske Bank. Èn av fire sier i tillegg at de betaler for utgiftene i julen med lånte penger på kredittkort.

– Før skrev vi massevis av julekort, det er ikke så vanlig lenger. På det meste var jeg oppe i 150-200 julekort til slekt og venner. En ting jeg gjorde da var å ta vare på alle julekort jeg mottok. Neste år klippet jeg opp og lagde nye julekort av motivene på de gamle, forteller Antonia.

– Det er en fin aktivitet å gjøre sammen, legger hun til.

– Vi bruker ikke mye penger på gaver, men gir gjerne hjemmelagde gaver til familie og venner. Det er alltid noen som forventer dyre ting, men da må du vise at det er tanken som teller, sier Bonnie.

I stedet for å gi gaver, kan man arrangere en vennemiddag, der alle tar med en rett og litt drikke.

– På julaften, når det er ordentlig sent, går noen fra hus til hus og synger julesanger. Da står familien opp igjen, varmer opp kakao med ingefær og lytter til musikken. Da er det jul, sier Bonnie med et stort smil om munnen.

Tanken som teller


Fra høyttalerne på julemarkedet synger Maria Mena om å reise hjem til jul.

– I mitt hjemland lager vi varm sjokolade med ingefær og møtes i gatene, forteller Bonnie. Hun er fra Den Dominikanske Republikk i Karibia. Der feirer de advent og jul på en litt annen måte enn i Norge. Hun liker også den norske julen, med koselig snø som laver ned.

Norges energi-79.jpg

For Bonnie fra Den Dominikanske Republikk, er varm sjokolade med ingefær en viktig juletradisjon.

7 sparetips i julen:

1.
Pakk inn julegaver i papir du har tatt vare på. En avis er også ypperlig gavepapir. Pynt med julebånd og et hyggelig kort.

2.
Bruk LED-lys på juletreet og skru det av på kvelden.

3.
Spleis på julegaver. Gå sammen med søsken og foreldre, slik at innhugget ikke blir så stort i desember.

4.
Si nei hvis det blir for mange julebord, fester og tilstelninger.

5.
Bruk finklærne du har i skapet. Eller lån av gode venner.

6.
Ikke kjøp for mye mat – det kaster vi allerede for mye av. Finn gode tips på nett til hvordan du kan lage god restemat av pinnekjøtt og svineribbe.

7.
Gi tjenester eller opplevelser i julegave. Gavekort på malehjelp eller klippekort på hundepass kan være gaver det blir satt stor pris på.

Slik lager du karibisk kakao


3 kopper melk
6 kryddernelliker
2 ss maistivelse
½ kopp sukker
2 pinner kanel
4 skiver fersk ingefærrot
½ kopp usøtet sjokolade eller kakaopulver
1 ½ kopp vann

Bland alle ingrediensene og varm opp på middels varme, til kakaoen begynner å tykne.

Norges energi-99.jpg

Bytt til en billig strømavtale

NorgesEnergi_logo.png
NorgesEnergi_logo.png