Foto: Provida Varme 

Foto: Provida Varme

Derfor mener han flere burde velge infrarød varmeovn som oppvarmingskilde

Interessert i å bytte ut panelovnen med infrarød varmeovn? Her er fordelene, ifølge ekspert.

– I mange tiår har man flere steder i Europa brukt infrarød varme til å varme opp boliger, men disse har vært relativt sjeldent å se i norske hjem. Nå virker det som om stadig flere nordmenn får øynene opp for fordelene ved denne varmekilden, sier Bjørn Erik Hansen, daglig leder i Provida Varme.

Han tror den lange tilvenningen har skyldes at nordmenn er overraskende konservative når det kommer til ny teknologi. 

– Vi trenger ofte litt tid på oss til å se fordelene med noe nytt. Men nå tror jeg som sagt fordelene med infrarød varmeovner er i ferd med å bre seg i Norge, slik som varmepumpeteknologien og mikrobølgeovnene også gjorde til slutt i sin tid, sier han.

"Det virker som om stadig flere nordmenn får øynene opp for fordelene ved infrarød oppvarming"

- Bjørn Erik Hansen

Varmer opp gjenstander, ikke luften

Det er spesielt en ting som skiller infrarøde varmeovner fra andre typer oppvarmingskilder:

De varmer ikke opp luften, slik som tradisjonelle panelovner, varmevifter eller varmepumper gjør. De infrarøde varmeovnene varmer derimot opp objektene i rommet – altså alt fra gulv, vegger, tak, møbler – som igjen gir varme til luften.

– Varmen sitter bokstavelig talt i veggene. Det gir en lun, stabil varme og gjør at luften føles ren og behagelig, ikke varm og tørr som man opplever med mange av de tradisjonelle varmekildene, sier han og skyter samtidig inn en annen fordel:

– De infrarøde varmepanelene avgir heller ikke lyd, de er helt stillegående.

 

Illustrasjonen viser hvordan den infrarøde varmen spres i rommet og varmer opp gjenstandene rundt.

Illustrasjonen viser hvordan den infrarøde varmen spres i rommet og varmer opp gjenstandene rundt.


Unngår brent svevestøv

En annen grunn til at de infrarøde varmeovnene gir behagelig og sunt inneklima, er at de verken brenner eller karbonerer støv slik som for eksempel panelovner gjør. Det betyr at du unngår å puste inn brent svevestøv fra den oppvarmede luften.

- Det vil si at du får en renere og sunnere luftkvalitet som kan forhindre tørr og irritert hals og hud. Vi bruker syv-åtte måneder av året innendørs, så det å ha et sunt inneklima er veldig viktig for helsen vår, sier Hansen og får støtte fra Jan Vilhelm Bakke, som er spesialist i arbeidsmedisin. Han poengterer at det er viktig at man ikke har varmeinstallasjoner hjemme, der det kan oppstå forbrenning av forurensninger i lufta.

- Vi bør unngå konveksjonsovner, elektriske vifteovner, gjennomstrømningsovner og andre ovner som svir forurensninger og danner ultrafine partikler både av hensyn til inneklima, helse og bærekraft, sier han og etterlyser riktignok enda mer forskning på inneklimaet i norske hjem og på hvorvidt personer som har allergi og overfølsomhet i luftveiene, er spesielt sårbare for disse varmekildene.

– Når det er sagt, det er helt klart at bedre bruk av eksisterende kunnskaper om strålevarme, eller infrarød varme, kan gi bedre inneklima og komfort. Ellers er det viktig at strålevarme ikke kommer rett ovenfra mot hodet, men det fungerer fint om den kommer fra gulv eller vegger, sier overlegen.

De infrarøde varmeovnene kan monteres både på veggen og i taket og kommer i mange ulike varianter, også som speil. Foto: Provida Varme

De infrarøde varmeovnene kan monteres både på veggen og i taket og kommer i mange ulike varianter, også som speil. Foto: Provida Varme

Lufter ikke ut varmen

Siden de infrarøde varmekildene varmer opp gjenstander i rommet, og ikke bare luften, vil de ha mindre varmetap ved utlufting enn det andre varmekilder har, forklarer Laurent Georges, førsteamanuensis ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU.

– Man vil også oppleve at dersom man sjokklufter, vil temperaturen raskt være tilbake til normalen, i motsetning til om man lufter ut all varmen. Infrarød oppvarming kan for eksempel være interessant som varmekilde i et inngangsparti, ettersom energien ikke skylles bort når ytterdøren åpnes. Det er fornuftig hvis døren ofte åpnes, sier Georges.

Hansen mener at infrarød oppvarming er velegnet oppvarmingskilde i alle hjemmets rom, i gamle så vel som nye boliger.

– Det er energieffektiv oppvarming, sier han og forteller at disse ovnene kun bruker 5-10 prosent av energien for å varme opp sitt eget element før det gir varme ut i rommet. Det gir en energiutnyttelse på opptil 90-95 prosent.

– Jeg har sett rapporter som viser at man får en strømsparing på 30-40 prosent sammenlignet med vanlige panelovner. Og siden vi bruker over 60 prosent av det totale strømforbruket på oppvarming av bolig, så tenker jeg at dette er en fornuftig investering.

"Infrarøde varmeovner er svært energieffektive sammenliknet med vanlige panelovner. Du kan spare 30-40 % av strømforbruket. "

- Bjørn Erik Hansen

Foto: Provida Varme

Koster litt mer


Likevel er det verdt å merke seg at det koster litt mer å skaffe seg infrarøde varmeovner enn de vanlige panelovnene. Det tror han også er en av grunnene til at det er få av de store el-varekjedene som selger ovnene.

- Vi opplever vel en holdning at en rekke varer i de store varehuskjedene skal være så billig som mulig. Og mange forbrukere har en tendens til å velge den billigste løsningen – og plukker med seg en billig, vanlig gjennomstrømningsovn under armen i stedet for å fokusere på inneklima, kvalitet og strømbesparelse. Men nå som flere begynner å etterspørre disse infrarøde varmeovnene, vil de nok bli lettere å få tak i, hevder Hansen.


Trygg oppvarming


Til dem som frykter at infrarøde oppvarming fører til farlig stråling, er beskjeden fra den daglige lederen krystallklar: Denne formen for oppvarming er trygg og avgir faktisk mindre stråling enn vanlige panelovner.

- Infrarød varme er den samme varmen vi får fra solen. De lange infrarøde strålene som kommer direkte fra solen varmer planeten vår og de er en stimulerende kraft for alt liv som vokser på jorden. Faktisk er vi mennesker skapt for å absorbere infrarød varme, og det er en naturlig del av alt rundt oss. Et infrarødt varmepanel fungerer som en sol i miniatyr. Den sender strålevarme til deg - selv om du ikke har kontakt med varmeren, forklarer han.

Kundefordel:
Få 15 % rabatt på infrarøde varmeovner fra Provida Varme

Sjekk tilbudet