Husker du e-verket?

Publisert: 06/11/2020

Hovedbilde: mostphotos.com - Dmitry Naumov


Alt var ikke bedre før. Før var det ingen som konkurrerte om å gi deg billig strøm.

Før NorgesEnergi og andre som utfordret e-verkenes totale dominans fikk lov til å konkurrere, var strømsparing den eneste metoden å spare lommeboka på.

– Det er lett å glemme hvor mye mindre innflytelse vi hadde på vår egen strømregning. De fleste av oss har jo levd i den verdenen, sier sjefen i NorgesEnergi Hans-Erik Ramsdal.

"Det er lett å glemme hvor mye mindre innflytelse vi hadde på vår egen strømregning"

- Hans-Erik Ramsdal

Utfordret monopolet

For 30 år siden var det fullstendig monopol på strøm. Ditt lokale e-verk laget strømmen og førte den frem til huset ditt. Og så sendte de deg en regning med den prisen du måtte betale. På regningen stod prisen e-verkene selv satt.

"Da NorgesEnergi begynte som strømselgere i det norske markedet for over 20 år siden utfordret vi et system som fortsatt var preget av e-verkene. De hadde fått nye navn, men beholdt stive priser ut til sine lokale kunder"

- Hans-Erik Ramsdal

Wattmeter på kjøkkenet

For 30 år siden hadde alle et wattmeter, og det var vanligvis plassert på kjøkkenet. Elsa Hamre fra Bodø må grave i hukommelsen for å huske wattmeter-tiden.

– Jeg hadde nesten glemt hele wattmeteret, men det var jo en del av kjøkkeninnredningen på 80-tallet. Det var en annen tid, og det var måten vi kunne følge med på å spare noen kroner. Når pilen gikk opp på rødt var strømmen dyr, så det gjaldt å holde seg på grønt nivå.

– Så skal jeg innrømme jeg er en av dem som henger igjen med den gamle strømleverandøren, og har aldri byttet. Nå skal jeg ta en runde på strompris.no og sjekke andre avtaler. Kanskje er det noe å spare? undrer Bodø-kvinnen.

"Jeg har aldri byttet strømleverandør"

– Elsa Hamre

Husker du?

Et slikt wattmeter var montert på norske kjøkken før i tida.

Wattmeteret gjorde at man kunne følge med på hvor mye strøm man brukte.

I dag kan man spare på å bytte leverandør.

Hva skjedde?

E-verkenes strøm-monopol tok slutt i 1991. Det ble konkurranse, og den begynte etterhvert å fungere. Prisene gikk ned og nordmenn flest fikk mye mer de skulle sagt om hva de ville betale for strømmen.

"I løpet av de snart 25 årene vi har vært med på å konkurrere har nordmenn fått billigere strøm; det er et faktum."

- Hans-Erik Ramsdal

Fortsatt er det slik at mange kommunale energiselskap både er nettselskap og strømleverandører, og mange kunder holder seg til sine e-verk av gammel vane.

– De gamle e-verkene lever fortsatt. De har strømnettet, altså transporten av strømmen i et nett av ledninger, og tar betalt for dette. Mange driver også strømselskap og holder det gående med stive priser basert på at folk henger med av gammel vane, sier Ramsdal.

 

Strøm lukter ikke

– Strøm lukter ikke. Som med penger er de ikke noen kvalitetsforskjell på selve strømmen, men den er likevel helt nødvendig for oss alle i hverdagen. Om du får den fra e-verket eller NorgesEnergi så er den akkurat like god. De som har skjønt dette har allerede byttet leverandør, sier Ramsdal.

NorgesEnergi og andre som leverer strøm i Norge blir målt grundig av omgivelsene.
På nettstedet "Strømpris.no" kan du sjekke alle tilgjengelige avtaler, og det er svært enkelt å bytte strømselskap.

Sjekk strømpriser og avtaler