Fem ting du bør gjøre før du drar på ferie i sommer

15/06/2020


Det kan være lurt å gå gjennom denne sjekklisten før du drar på sommerferie. Det kan potensielt spare deg for masse unødvendig arbeid - og ikke minst penger. 

 

Tips 1: Steng av vannet

I sommermånedene juni, juli og august oppstår det normalt mange vannskader i norske boliger. Beregninger fra SINTEF Byggforsk viser at det skjer rundt 20.000 vannskader i perioden, og at kostnadene knyttet til dette ligger på nærmere en milliard kroner. Grunnen til at vannlekkasjene i sommerferien ofte blir ekstra omfattende og dyre, skyldes først og fremst at vannet får flomme utover i dagesvis før de blir oppdaget.

Det lureste du kan gjøre for å forebygge at dette rammer ditt hjem, er å stenge av hovedstoppekranen før du reiser, tipser SINTEF Byggforsk. Gidder du ikke det, bør du i det minste skru av stoppekranen til oppvaskmaskinen og vaskemaskinen.

Flere ferietips fra SINTEF: Slik unngår du vannskader i ferien

Skru av stoppekrana til vaskemaskinen for å unngå vannlekkasjer i ferien.

Skru av stoppekrana til vaskemaskinen for å unngå vannlekkasjer i ferien.

Tips 2: Trekk ut støpselet til husholdningsapparater

 

Nesten halvparten av alle boligbranner har en elektrisk årsak, ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap. De mener derfor det er smart å trekke ut støpselet til alle de ulike elektriske apparatene du har i hus, før du drar på ferie.

Det er Rita Lund Thune, PR-ansvarlig i NorgesEnergi, enig i.

— Lager du deg en slik vane, trenger du aldri å bekymre deg for om du husket å skru av espressomaskinen før du dro, sier hun.

En annen fordel med å trekke ut ledningen på el-apparatene, er at du dermed unngår at de blir skadet eller ødelagt som følge av lynnedslag. De fleste lynnedslagene i Norge skjer nemlig om sommeren.

Trekk ut støpsler til elektriske apparater før du drar på ferie.

Trekk ut støpsler til elektriske apparater før du drar på ferie.

Tips 3: Skaff deg overspenningsvern

 

Selv om ikke lynet slår direkte ned hos deg, kan det likevel føre til skader i boligen din. Spesielt dersom det slår ned i strømnettet boligen er koblet til, opplyser Tone S. Jansen, elsikkerhetsingeniør i Elsikkerhet Norge.

Det kan nemlig oppstå overspenninger som forflytter seg og følger strømnettet inn i huset. Blir spenningene høyere enn det anlegget er beregnet for, kan det enten bli ødelagt eller forårsake brann. Overspenningene kan dessuten gi skader på kabler, koblingspunkter og el-utstyr.

Alle boliger som får nye elektriske anlegg, skal ha et overspenningsvern i sikringsskapet. Dette vernet leder overspenningene ned i jorda i stedet for å trekke innover i el-installasjonen og forårsake skade, ifølge Jansen. Men boliger med eldre anlegg, har ikke nødvendigvis dette.

– Dersom du ikke allerede har skaffet deg det, så bør du få installert et overspenningsvern i det elektriske anlegget ditt. Det går også an å få installert et finvern nær det utstyret du ønsker å beskytte, som for eksempel datamaskinen eller TVen, understreker Thune i NorgesEnergi.

 

Les også: Geir fikk dekket alt da lynet slo ned – to ganger

Sommeren er høysesong for lynnedslag. Beskytt deg mot kortslutning og brann ved å trekke ut støpsler og installere overspenningsvern.

Sommeren er høysesong for lynnedslag. Beskytt deg mot kortslutning og brann ved å trekke ut støpsler og installere overspenningsvern.

Foto: Unsplash.com

Tips 4: Skru av varmekabler

 

– Jeg pleier alltid å skru av varmekablene i huset mitt før jeg drar på ferie. Da unngår jeg å fyre for kråkene, og dermed sparer jeg også strøm, fortsetter Thune.

Hun anbefaler videre å skru av apparater som står på standby-modus, som for eksempel TV og PC-skjermer.

– En ting er brannsikkerhet, en annen er at disse apparatene bruker unødvendig strøm av å være i standby-modus. Skrur du dem helt av sparer du penger, påpeker hun.

 

Tips 5: Få hjelp til å tømme postkassen

 

Postkasser som bugner av brev, aviser og reklame er et sikkert tegn på at her er det ingen hjemme – noe innbruddstyver ofte ser etter.

Så før du drar på ferie, bør du be en god nabo eller venn om å regelmessig tømme postkassen.

Alternativt kan du bestille midlertidig oppbevaring av post via Postens egen tjeneste.