NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Sju ting du bør gjøre før du drar på ferie i sommer

Oppdatert: 20/06/2023


Det kan være lurt å gå gjennom denne sjekklisten før du drar på sommerferie. Det kan potensielt spare deg for masse unødvendig arbeid - og ikke minst penger. 

Tips 1: Steng av vannet

I sommermånedene juni, juli og august oppstår det normalt mange vannskader i norske boliger. Beregninger fra SINTEF Byggforsk viser at det skjer rundt 20.000 vannskader i perioden, og at kostnadene knyttet til dette ligger på nærmere en milliard kroner. Grunnen til at vannlekkasjene i sommerferien ofte blir ekstra omfattende og dyre, skyldes først og fremst at vannet får flomme utover i dagesvis før de blir oppdaget.

Det lureste du kan gjøre for å forebygge at dette rammer ditt hjem, er å stenge av hovedstoppekranen før du reiser, tipser SINTEF Byggforsk. Gidder du ikke det, bør du i det minste skru av stoppekranen til oppvaskmaskinen og vaskemaskinen.

Flere ferietips fra SINTEF: Slik unngår du vannskader i ferien

Skru av stoppekrana til vaskemaskinen for å unngå vannlekkasjer i ferien.

Skru av stoppekrana til vaskemaskinen for å unngå vannlekkasjer i ferien.

Tips 2: Trekk ut støpselet til husholdningsapparater

Nesten halvparten av alle boligbranner har en elektrisk årsak, ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap. De mener derfor det er smart å trekke ut støpselet til alle de ulike elektriske apparatene du har i hus, før du drar på ferie.

Det er Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi, enig i.

— Lager du deg en slik vane, trenger du aldri å bekymre deg for om du husket å skru av espressomaskinen før du dro, sier han.

En annen fordel med å trekke ut ledningen på el-apparatene, er at du dermed unngår at de blir skadet eller ødelagt som følge av lynnedslag. De fleste lynnedslagene i Norge skjer nemlig om sommeren.

Trekk ut støpsler til elektriske apparater før du drar på ferie.

Trekk ut støpsler til elektriske apparater før du drar på ferie.

Tips 3: Skaff deg overspenningsvern

Selv om ikke lynet slår direkte ned hos deg, kan det likevel føre til skader i boligen din. Spesielt dersom det slår ned i strømnettet boligen er koblet til, opplyser Tone S. Jansen, elsikkerhetsingeniør i Elsikkerhet Norge.

Det kan nemlig oppstå overspenninger som forflytter seg og følger strømnettet inn i huset. Blir spenningene høyere enn det anlegget er beregnet for, kan det enten bli ødelagt eller forårsake brann. Overspenningene kan dessuten gi skader på kabler, koblingspunkter og el-utstyr.

Alle boliger som får nye elektriske anlegg, skal ha et overspenningsvern i sikringsskapet. Dette vernet leder overspenningene ned i jorda i stedet for å trekke innover i el-installasjonen og forårsake skade, ifølge Jansen. Men boliger med eldre anlegg, har ikke nødvendigvis dette.

– Dersom du ikke allerede har skaffet deg det, så bør du få installert et overspenningsvern i det elektriske anlegget ditt. Det går også an å få installert et finvern nær det utstyret du ønsker å beskytte, som for eksempel datamaskinen eller TVen, understreker Thune i NorgesEnergi.

Les også: Geir fikk dekket alt da lynet slo ned – to ganger

Sommeren er høysesong for lynnedslag. Beskytt deg mot kortslutning og brann ved å trekke ut støpsler og installere overspenningsvern.

Sommeren er høysesong for lynnedslag. Beskytt deg mot kortslutning og brann ved å trekke ut støpsler og installere overspenningsvern.

Foto: Unsplash.com

Tips 4: Skru av varmekabler

– Jeg pleier alltid å skru av varmekablene i huset mitt før jeg drar på ferie. Da unngår jeg å fyre for kråkene, og dermed sparer jeg også strøm, fortsetter Gundersen.

Tips 5: Skru av apparater i standby-modus

Han anbefaler videre å skru av apparater som står på standby-modus, som for eksempel TV og PC-skjermer.

– En ting er brannsikkerhet, en annen er at disse apparatene bruker unødvendig strøm av å være i standby-modus. Skrur du dem helt av sparer du penger, påpeker han.

Tips 6: Få hjelp til å tømme postkassen

Postkasser som bugner av brev, aviser og reklame er et sikkert tegn på at her er det ingen hjemme – noe innbruddstyver ofte ser etter.

Så før du drar på ferie, bør du be en god nabo eller venn om å regelmessig tømme postkassen.

Alternativt kan du bestille midlertidig oppbevaring av post via Postens egen tjeneste.

Tips 7: Klipp plenen

Klipp plenen før du reiser på ferie. Blir du borte lenge kan det være lurt å alliere seg med en nabo eller en ungdom som trenger sommerjobb slik at plenen får jevnlig stell gjennom sommeren. Har du robotgressklipper kan denne tidsinnstilles, men unngå å klippe om kvelden. Da kommer pinnsvinene ut og de kan få store skader dersom de blir påkjørt av en gressklipper.

Tips til hva du bør se etter dersom du har tenkt å kjøpe robotgressklipper