Høye strømpriser ut året
- dette bør du gjøre for å redusere strømregningen din

Oppdatert: 05/11/2021


I 2021 har vi sett de høyeste strømprisene på lang tid, og prognosene tyder på at prisene holder seg høye resten av høsten og vinteren.

- Forbrukerne kommer nok til å merke på strømregningen at det er et annet prisnivå enn i fjor.  I snitt må man nok regne med at man ut året må betale 2000 kroner mer per måned enn i fjor, sier analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue.

Årsakene til de høye strømprisene er sammensatt; tørt vær med lite vind sammen med økt etterspørsel etter fornybar energi fra kontinentet, gav oss de høyeste sommerprisene på elleve år

Årets høye strømpriser merkes spesielt godt siden prisene i 2020 var historisk lave. 

Les mer om årsakene til de høye strømprisene nederst i saken. 

"Forbrukerne kommer til å merke det på strømregningen"

- Tor Reier Lilleholt, Volue

Hvor du bor kan avgjøre prisen

Eksakt hvordan strømprisene blir akkurat der du bor, vil variere ut fra hvilket geografisk område du hører til i. Norge er nemlig delt inn i fem ulike strømprissoner basert på geografi, og det kan være endel prisforskjeller mellom de ulike prissonene. Det  skyldes primært forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige sonene. Hittil i år er det spesielt de i nord som har sluppet billigere unna, med markant lavere priser enn resten av landet, mens de i sør har hatt de høyeste prisene. 

Strømkunder i det nordlige prisområdet er også unntatt elavgift og moms. 

Les også: Prisrekord på strøm i Sør-Norge (NTB)

 

Sjekk prisen i din strømsone

Du kan enkelt se siste tilgjengelig snittpris der du bor ved å taste inn postnummeret ditt. Ønsker du mer detaljert informasjon kan du besøke Nord Pool der prisene oppgis time for time for neste dag.  

Se prisen der du bor

Følg med på forbruket ditt

Hildegunn Skage Teinum tror fjorårets lave strømpriser kan ha ført til at mange har blitt mindre bevisst på eget strømforbruk.

– Vi får mange henvendelser fra kunder som har fått helt sjokk over de høye strømregningene i år, og nå som prisen holder seg høy utover høsten og vinteren er det ekstra viktig å ta grep i forhold til forbruket sitt, sier hun. 

Les også: Hva består strømregningen av

Forbruket påvirker nemlig både strømdelen av regningen og den variable delen av nettleien. 

- Følg med på strømforbruket på fakturaen eller på "Min Side". Da får du oversikt over hva slags forbruk du har og hvordan utviklingen er. Det bidrar til å øke bevisstheten, sier hun. 

Det kan også motivere til å teste ut nye strømsparetiltak – og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre, mener hun.

– Den billigste strømmen er tross alt den du ikke bruker. 

"Den billigste strømmen er den du ikke bruker."

Disse strømsparetipsene kan hjelpe deg å redusere strømforbruket

Tips #1

Skru ned varmen inne, både panelovner og varmekabler. Reduserer du temperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen.

Tips #2

Installer sparedusj og dusj kortere. 

Sjekk hvor mye du kan spare ved smartere dusjing 

Tips #3

Unngå varmetap ved å tette gliper i vinduer og dører med tettelister. 

Tips #4

La tørketrommelen få hvile – tørk klesvasken på stativ.

Tips #5

Dra ut stikkontakten til apparater som står i standby-modus når de ikke brukes. TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

Tips #6

Fyll vaskemaskinen helt opp når du skal vaske tøy. 

 

Tips #7

Sørg for at du har en god strømavtale. Med "Spotpris" får du en avtale helt uten påslag på strømmen. Du betaler kun et fast månedsbeløp på 49 kroner, i tillegg til det strømmen koster på strømbørsen. 

Bestill Spotpris

Sjekk strømforbruket ditt på "Min Side"

Logg inn på "Min Side" for å se hvor mye strøm du har brukt. Du finner oversikten under "Forbruk" i menyen. Dersom du klikker på en av søylene, får du forbruket ditt time for time. 

På"Min Side" finner du oversikt over hvor mye strøm du har brukt per dag. Du kan også trykke på søylene for å se strømforbruket time for time.

På"Min Side" finner du oversikt over hvor mye strøm du har brukt per dag. Du kan også trykke på søylene for å se strømforbruket time for time.

Synkende vannmagasin noe av årsaken til de høye strømprisene

Prognosene til Volue Insight  viser ingen tegn til at prisene i Norge skal synke i høst. De skal derimot, som vanlig, stige gradvis utover den mørke årstiden, for så å bli enda høyere inn mot neste vinter. 

Ifølge sjefanalytikeren er det mange forklaringer til de høye prisene, blant annet handler det om at det har vært relativt kjølig og lite vind hittil i år, samtidig som det har kommet moderate nedbørsmengder. 

- Dette har ført til at det har blitt en reduksjon i tilgjengelige vannkraftressurser. Dessuten er dette forsterket av at vi har hatt en periode med høy vannkraftproduksjon – hvor det også har vært muligheter for eksport til Europa som har enda høyere priser, forklarer Lilleholt. 

Mindre vann i vannmagasinene er en av årsakene til de høye strømprisene. 

- Prisen vil svinge litt

En annen grunn er at den forventede strømprisen i Europa kommer til å være på et veldig høyt nivå fremover. Dette skyldes primært at gass- og kullmarkedene har høye priser, samtidig som markedsprisene på utslippskvoter (CO2) er rekordhøye.  

- Dette påvirker også strømprisene her hjemme. På samme tid har man de siste årene bygd ut mer vindproduksjon i Norden, og det gjør at vi har noe overskudd på kraft som bidrar til å holde prisene lavere enn ellers i Europa. 

 Samtidig tror han på svingninger i prisen. 

-  I perioder i høst kan vi nok komme svært nær de europeiske prisene, men i andre perioder veldig mye lavere dersom vi har en vedvarende høy vindproduksjon.