Strømkunder raser over høy nettleie og avgifter

Sist oppdatert: 11/11/2020
Strømprisene har økt kraftig siden denne artikkelen ble skrevet. 


Strømprisen har vært historisk lav det siste året, men folk har likevel fått høye regninger. Hvorfor det?

NorgesEnergi er en av landets ledende lavprisselskaper. Går du inn på Forbrukerrådets strømoversikt og sjekker prisen i ditt område, vil NorgesEnergi være blant selskapene med lavest pris.

Likevel har de, i likhet med alle andre strømselskaper, vært nødt til å sende regninger som er langt høyere enn prisen på strøm. Grunnen er den høye nettleien og de høye avgiftene til staten.

– Tenk, strømmen var nærmest gratis i sommer. Likevel måtte vi sende ganske store regninger til kundene våre på grunn av den høye nettleien og det høye avgiftsnivået. Det gjør meg fortvilet, sier Hans-Erik Ramsdal, daglig leder i NorgesEnergi.

 

"Jeg blir fortvilet over det høye avgiftsnivået"

- Hans-Erik Ramsdal

6 av 10 mener strømavgiftene er altfor høye

Ipsos har på oppdrag fra NorgesEnergi gjennomført en landsomfattende undersøkelse for å måle befolkningens holdninger til ulike strømspørsmål.

Da strøm var svært billig i sommer, ble statens avgifter og nettleien mye mer synlig for folk. Og det høye nivået på avgifter reagerte strømkunder flest sterkt på. I undersøkelsen svarer hele 69 prosent at de synes at nivået på strømavgifter er høyt eller veldig høyt.

Spørsmål: Hva synes du om det norske avgiftsnivået på strøm?

Kakadiagram som viser hva norske strømkunder synes om avgiftsnivået på strøm.

Over 6 av 10 nordmenn svarte at de syntes avgiftsnivået på strøm var høyt eller veldig høyt i en undersøkelse utført av Ipsos for NorgesEnergi

Daniel Kristiansen fra Lørenskog er en av strømkundene som er sterkt misfornøyd med nivået på nettleie og avgifter.

– Jeg ante ikke at jeg betalte statlige avgifter på strøm i det hele tatt. Jeg trodde nettleie var det eneste, og blir både sjokkert og forbannet når jeg hører hvor mye staten tar i avgifter.

Foto: privat
"Jeg blir sjokkert og forbannet når jeg hører hvor mye staten tar i avgifter"

- Daniel Kristiansen

Daniels familie har elbil, og han synes det er rart at staten går mot seg selv.

– Vi bor i rekkehus og har 2 elbiler. Det er jo helt latterlig at vi skal betale høye avgifter på strømmen vi bruker til å lade elbilene, når staten vil at vi skal gå over til elbil og gir en rekke støtteordninger for det, sier Kristiansen.

 

90 av 100 kroner på strømregningen var avgifter

Våren 2020 tok redaktøren i det uavhengige energi-bransjebladet Enerwe Anders Lie Brenna en grundig kikk på sin egen strømregning. På regningen hans for april utgjorde avgifter til staten og strømnettet hele 88,7 prosent sluttsummen.

"Det må sies å være oppsiktsvekkende at selve strømmen utgjør mindre enn en tiendedel av strømregningen. Det føles rart å måtte betale fem ganger så mye mer for nettleien, og på toppen av det fire ganger så mye i avgifter, som det selve strømmen koster."

- Anders Lie Brenna

Bildekreditering: Ante Vestibulum

Av regningen sin fant redaktøren ut at strømselskapet tar under 2 kroner for hver hundrelapp. Resten går til statlige avgifter, nettselskapene og kraftprodusentene.

– I kampen for en lavest mulig pris står NorgesEnergi maktesløse mot statens strømavgifter, og vi kan heller ikke påvirke nettleien, sier daglig leder i NorgesEnergi Hans-Erik Ramsdal.

Les også Ramsdals kronikk: Elavgiften er irrasjonell, usosial og utdatert

Slik var fordelingen på strømregningen til NorgesEnergi-kunde og ansatt Hildegunn Skage Teinum i juli 2020.  ‌ Ca 95 % av beløpet på fakturaen gikk denne måneden til nettleie og avgifter.

Slik var fordelingen på strømregningen til NorgesEnergi-kunde og ansatt Hildegunn Skage Teinum i juli 2020. ‌ Ca 95 % av beløpet på fakturaen gikk denne måneden til nettleie og avgifter.

Elavgiften er den største statlige avgiften på ditt strømforbruk.

 

I løpet av det siste tiåret har elavgiften økt med mer enn dobbelt av konsumprisindeks.

Dette er en indeks som viser prisutviklingen på varer og tjenester, som den husholdningene forbruker.

Strømkundene må ta nettregningen

Nettleie betales til nettselskapene som har ansvar for drift, vedlikehold og utvikling av ledningsnettet som frakter strømmen inn til huset ditt. Du kan ikke selv velge nettselskap. Det lokale nettselskapet har monopol i ditt nærområde.

Da nordmenn ble spurt om hva de synes om nivået på nettleien svarte 63 prosent at de syntes nettleien var veldig høy eller høy.

Spørsmål: Hva synes du om nivået på nettleien?

63 prosent av de som svarte på spørsmålet, syntes nettleien var høy eller veldig høy. Kilde: Ipsos for NorgesEnergi

63 prosent av de som svarte på spørsmålet, syntes nettleien var høy eller veldig høy. Kilde: Ipsos for NorgesEnergi

– Å ta vare på strømnettet er en svært viktig jobb, men jeg synes det er frustrerende at forbrukerne tar så stor del av regningen for nødvendig offentlig infrastruktur, sier Ramsdal.

Nettleie og avgifter får du som forbruker gjort lite med, men det er stor konkurranse blant strømselskapene i Norge. Det er svært enkelt å bytte, og prisoversikter finnes enkelt tilgjengelig på nett.

Vi matcher prisen!

Som kunde hos NorgesEnergi skal du være trygg på at du har en god avtale. Derfor matcher vi prisen dersom du får et tilbud som er bedre. 

Les mer om Prismatch