Historisk strømtopp i august

Publisert:06/09/2021
Tekst og bilder: NTB


Årets august ble augustmåneden med den høyeste strømprisen noensinne. Gjennomsnittsprisen lå på 75 øre per kilowattime.

– Det er tørt og varmt vær kombinert med uvanlig høye strømpriser i Europa, forklarer direktør for krafthandel Andreas Myhre i Entelios, et datterselskap av Agder Energi, til E24.

Han sier det er spesielt høye kraftpriser i Tyskland for tiden på grunn av fravær av vind. Vindmøllene i landet står stille og fører til prisoppgang i hele markedet. I Norge fører det tørre været til mindre vann i magasinene, og da stiger prisene.

– Kraften flyter alltid dit prisen er høyest. Og siden det tyske prisnivået er veldig høyt, så påvirker det prisene her i landet, sier Myhre.

Hittil i september har prisene steget videre, og de lå mandag på 1,18 kroner per kilowattime, det høyeste hittil i år, før påslag av nettleie og avgifter, ifølge strømbørsen NordPool.

I Nord-Norge er prisene derimot fortsatt ganske lave fordi ressurssituasjonen er bedre, og overføringskapasiteten er manglende.

I mai sto statsministrene Erna Solberg (H) og Angela Merkel for den høytidelige åpningen av en kraftkabel mellom Norge og Tyskland. Den er en del av det norsk-tyske Nordlink-samarbeidet. En av målsettingene med kraftledningen er at Tyskland skal få kjøpe vannkraft fra Norge, og at miljøvennlig sol og vindkraft fra Tyskland skal finne veien til Norge.

I forkant av åpningen hadde det vært prøvedrift i om lag åtte måneder. Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight sa da til E24 at det hadde gått mer strøm fra Norge til Tyskland enn den andre veien.