7 av 10 frykter strømregningen

Publisert: 30/09/2021
Illustrasjonsfoto: mostphotos.com


Nordmenn tror strømprisen kan true familieøkonomien i vinter. Slik tar du kontroll over strømregningen.

En ny undersøkelse fra NorgesEnergi utført av Ipsos viser at 71 prosent av befolkningen er bekymret for at strømprisene skal øke ytterligere i høst og vinter. Det er 12 prosent flere enn for 3 år siden. Også da opplevde norske strømkunder svært mye høyere priser enn normalt for årstiden.

Hvor bekymret er du for strømprisene?

Slik fordelte svarene seg da vi spurte folk hvor bekymret de er for strømprisene denne høsten og vinteren:

Slik fordelte svarene seg da vi spurte folk hvor bekymret de er for strømprisene denne høsten og vinteren. Kilde: Ipsos - 9/21

Slik fordelte svarene seg da vi spurte folk hvor bekymret de er for strømprisene denne høsten og vinteren. Kilde: Ipsos - 9/21

– Tallet er høyt, og det skal vi ta på alvor. Selv om undersøkelsen viser at det er de med husstandsinntekt på under en halv million som frykter dette aller mest, ser vi likevel en generell bekymring i befolkningen. Heldigvis kan vi som strømkunder ta egne grep for å redusere forbruk og dermed også størrelsen på strømregningen, sier Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi.

"Heldigvis kan vi som strømkunder ta egne grep for å redusere forbruket."

– Geir Arne Gundersen

Sjekk hvor i landet det er mest bekymring for økte strømpriser:

 

Skremmende priser

Kjerstin-Sabrin Kittilsen og familien hennes i Porsgrunn er blant de mange hundretusener nordmenn som kjenner på bekymringene rundt strømprisen.

– Strømprisene er veldig høye. Det er skremmende, og man leser om at de kanskje skal bli enda høyere. Det vil påvirke livet vårt.

 

Familien Kittilsen består av mor, far og to barn på snart to og tre år.

Strømforbruket er på ca 20 000 kWh i året, som er et ganske gjennomsnittlig strømforbruk.

– Heldigvis kan vi fyre med ved. Men vi har små barn og et ganske stort energibehov, så det er ikke bare-bare å kutte ned på strømforbruket. Med to barn i barnehage går vaskemaskinene ofte. I tillegg går det varmtvann til unger skal bades, og middager skal lages.

"Med to barn i barnehage går vaskemaskinene ofte"

- Kjerstin-Sabrin Kittilsen

Strømsjokket treffer mange

Thea Olsen er forbrukerøkonom i Danske Bank, og hun mener det er viktig å forberede seg godt på de potensielt høye regningene som kan komme fremover. Strøm kommer nemlig på toppen av at det varsles om økte boliglånsrenter.

— I Norge er vi vant med lave strømpriser, men tidligere i høst så vi at prisene nærmest over natta gikk til himmels. Det skaper stor usikkerhet blant folk. Så jeg forstår godt at mange er bekymret.

Thea Olsen er forbrukerøkonom i Danske Bank og forstår godt at folk er bekymret. Foto: Sturlason, Danske Bank

Thea Olsen er forbrukerøkonom i Danske Bank og forstår godt at folk er bekymret. Foto: Sturlason, Danske Bank

Den engasjerte forbrukerøkonomen minner om at strømsjokkket trolig treffer de med dårligst råd hardest.

–Det er nok fortsatt mange som ikke er forberedt på hvilken betydning strømprisene kan ha for dem. Tenk, 19 prosent av befolkningen bor i familier som ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift.

Hun oppfordrer folk til å forberede seg på at strømprisen kan holde seg høy over tid.

– Jeg tenker det fornuftig å forberede seg så godt man kan på vinteren som nå kommer. Det er mulig å redusere strømforbruket, du kan sjekke om du har en best mulig avtale, og du kan bygge opp en bufferkonto.

Ta kontroll på forbruket

Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi mener vi må holdet hodet kaldt, og selv ta aktive grep for å redusere forbruket.

– Folk har kjent litt på et slags sjokk de siste ukene, spesielt i Sør-Norge. Strømprisen har gjort et kjempehopp, dette er ikke noe kundene våre har opplevd før. Den siste uken har det heldigvis vil jeg si, regnet en del. Vi får krysse fingrene for at kraftprodusentene nå får fylt på i vannmagasinene sine slik at strømmen blir billigere.

Han viser til 3 strømtips som er like enkle som de er geniale:

Tips #01

Senk temperaturen

Sjekk om du kan senke temperaturen litt inne. Ingen skal sitte inne og fryse, men klarer du å redusere med en grad eller to er det penger å spare. Innetemperaturen er det som i størst mulig grad påvirker forbruk og dermed strømregningen din

Tips #02

Sjekk strømavtalen din

Det finnes mange leverandører som lokker deg inn på avtaler som kun er gunstig i en kort periode for deretter å bli svært dyre.

Se våre strømavtaler

Tips #03

Dusj smart

Dusj med god samvittighet, men litt kortere enn du pleier. Varmtvann krever også mye strøm. Har du ikke sparedusj, vurder å installere en.

Tilbake hos familien i Porsgrunn er smarte strømvalg en del av planen når kulda setter inn.

– Vi kommer til å få det hardt, men så skal vi prøve å være så smarte som mulig med strømbruken. Vi kan bli flinkere til å vente med å sette på vaskemaskin til den er full, og kanskje trenger vi ikke dusje så lenge hver dag, avslutter Kjerstin-Sabrin Kittilsen.