Barnefamilien byttet ut blokkleiligheten med rekkehus

Publisert: 20/05/2020
Hovedbilde: Astory


Da familien på Lund i Kristiansand ventet barn nummer to, ble blokkleiligheten byttet ut med rekkehus.

— Det ble tungt å slepe vognen opp og ned trappene, og dessuten trengte vi mer plass, sier Kaisa Jakobsen.

Mikkel (3 ½) har nettopp kommet hjem fra barnehagen og fyker rundt i rekkehuset hjemme på Lund i Kristiansand. Selv om rekkehusleiligheten ikke er på mer enn 93 kvadratmeter, er det likevel nok av plass. Og i alle fall mye mer romslig enn de 60 kvadratmeterne familien bodde i før.

Kaisa og familien er veldig takknemlige for at de har fått litt større plass enn de hadde i blokka. Foto: Astory

Kaisa og familien er veldig takknemlige for at de har fått litt større plass enn de hadde i blokka. Foto: Astory

Lettvint og trygt

— Vi har også en kjeller som ikke regnes med i arealet, og der nede holder vi på å lage bad og kjellerstue, så vi føler vi har fått akkurat det vi trenger, smiler 25-åringen.

Om noen uker venter hun og samboeren Rune Hallandvik sitt andre barn, og Kaisa ser fram til en mer praktisk barseltid enn forrige gang.

— Da Mikkel var baby så ville han bare sove ute i vognen på dagtid. Det var ikke heis i blokka, og jeg slepte vognen opp og ned til tredje etasje hele tiden, og det gleder jeg meg til å slippe. I tillegg er det mer lettvint å bo i rekkehus med hage når man har en treåring i hus. Vi har gjerdet inne hele hagen fordi det er en vei på den andre siden. Hagen er blitt helt usjenert, men det viktigste er jo at det er helt trygt å la Mikkel være der ute alene, sier Kaisa.

Noe av det morsomste Mikkel (3 ½) vet, er å lage mat på kjøkkenet. - Det er ikke alltid at det blir så spiselig, da, ler moren Kaisa Jakobsen (25). Foto: Astory

Noe av det morsomste Mikkel (3 ½) vet, er å lage mat på kjøkkenet. - Det er ikke alltid at det blir så spiselig, da, ler moren Kaisa Jakobsen (25). Foto: Astory

De beste flyttetipsene

Eva Isachsen er interiørkonsulent og forfatter av boken Ryddeglede. Hun sier at en flytteprosess ofte er stressende, også selv om man får større plass slik som Kaisa og Rune. Derfor er det smart å planlegge godt.

— Start tidlig, i alle fall et par måneder før du skal flytte. For selv om du får mer plass så bør du gå nøye gjennom det du eier, og ta deg tid til å selge eller gi bort det du ikke trenger, fortsetter hun.

Eva Isachsen har skrevet boken Ryddeglede sammen med datteren Line Marie Skaget.

I boken deler de 200 ryddetips. 

Hun fraråder også å kjøpe alt av ting og tang med en gang, selv om man sannsynligvis har behov for en del nye ting til det nye hjemmet.

— Ikke forhast deg ved å tenke at alt må fylles opp med en gang. Det beste rådet er kanskje å starte med gode oppbevaringsløsninger i boder og garasje, så får du først plassert bort typisk sesongutstyr, eller kanskje babyutstyr, slik som familien på Lund har liggende på vent.

Sørg for gode oppbevaringsløsninger til barneklær og utstyr som kan gå i arv. Sesongutstyr er det også lurt å pakke bort når det ikke er i bruk. 
Foto: mostphotos.com - Daria Petrenko

Glad for større boltreplass

Mens vi har vært på besøk har Mikkel rukket å bake både tullekake på kjøkkenet og seilt ut på de syv verdenshav med båten i hagen. Mamma Kaisa forteller at hun er glad for at sønnen har fått mer boltreplass, og at det blir ekstra viktig når de blir flere.

– Så er vi så heldige at det også er mange småbarnsfamilier i nabolaget, og barnehagen er rett over veien.

Mikkel baker tullekake på kjøkkenet. Foto: Astory

Mikkel baker tullekake på kjøkkenet. Foto: Astory

Bevisste valg gir lavere strømregning

Men det har vært litt av en jobb før paret kunne lande i sitt nye hjem, og de har blant annet tatt noen bevisste valg for å holde strømutgiftene nede.

– Vi fyrer med ved, men det er jo et gammelt hus og derfor valgte vi å etterisolere hele gulvet i hovedetasjen. Det har ført til at leiligheten er ganske varm, så selv om strømutgiftene er litt høyere enn i blokka, er det faktisk ikke så veldig mye.

 

Husk å bestille strøm

Kommunikasjonssjef i NorgesEnergi Geir Arne Gundersen berømmer familien som har valgt å investere i et såpass strømbesparende tiltak som å etterisolere gulvet.

– Det er jo mye å tenke på når en skal flytte, kanskje spesielt når man både har små barn og skal pusse opp såpass mye som denne familien har gjort. Men det er ingen tvil om det var smart av dem å ta seg bryet med å etterisolere når de først var i gang. Han sier at det tiltaket vil ha stor betydning på strømutgiftene, og minner samtidig om at alle som er på flyttefot må huske å bestille strøm hos en strømleverandør.

"Det kan fort bli dyrt dersom du glemmer å bestille strøm til din nye bolig"

- Geir Arne Gundersen

– Når man har mange tanker i hodet så kan det vært fort å glemme å bestille strøm på nytt sted. Det kan fort bli en dyr affære, sier han og forklarer at du definitivt vil merke det på fakturaen dersom du glemmer å inngå avtale med et strømselskap når du flytter.

– Prisene du får på såkalt leveringspliktig strøm (du får strøm, men har ikke gjort en avtale med en strømleverandør) er langt dyrere enn vanlige strømavtaler hos en strømleverandør – uansett hvilken avtale du velger, sier Gundersen i NorgesEnergi. Men når det er sagt, så er det strømforbruket ditt som har mest å si for strømregningen, kan han fortelle.

Så mye koster ventestrømmen

Meld flytting her:

Fyll ut flytteskjema

Fire praktiske flyttetips:

Tips #1

Bestill strøm

Bestill strøm til den nye boligen når du flytter. Du bør gi beskjed senest 3 dager før du skal flytte.

Tips #2

Meld fra til Folkeregisteret

Send flyttemelding til Folkeregisteret tidligst 31 dager før eller åtte dager etter flyttingen.​

Tips #3

Meld fra til Posten

Få posten videresendt til din nye bolig ved å melde i fra til Posten når du flytter.

Tips #4

Meld fra til andre

Husk å varsle både forsikringsselskap, bredbåndsleverandør, bank, alarmselskap og andre viktige abonnementstjenester om flyttingen. Avslutt avtaler du ikke lenger vil ha, og lag nye dersom du har behov for det.

Vi matcher prisen!

Som kunde hos NorgesEnergi kan du være trygg på at du har en god strømavtale. Får du tilbud om billigere spotprisavtale fra en annen leverandør, matcher vi prisen.

Slik går du fram for å prismatche