Familien Gabestad er ikke alene om å bli forvirret av strømmarkedet

Fastpris, variabelpris og spotpris. Påslag, prisområde og mobilprising. Å orientere seg i strømmarkedet kan være en vanskelig øvelse.

Skrevet av: Ingvild Telle

– Det er ikke intuitivt i det hele tatt, sier en lattermild Thomas Eik Gabestad.

Vi møter ham og Elisabeth Eik Gabestad i hjemmet deres på Nordstrand. Familien på fire har 230 kvadratmeter fordelt over to etasjer, inkludert en utleiedel, å boltre seg på. Hunden Nico slapper av på teppet i stuen. Her er det varmt og godt. Peis og varmepumpe komplimenterer gulvvarmen, og på de kaldeste dagene trilles det ut en liten varmeovn. Lukkede dører holder på varmen i de mest brukte oppholdsrommene.

Som veldig mange, er også Thomas og Elisabeth lettere forvirret av strømmarkedet. Det florerer av abonnementer og avtaler med goder og andre lokketilbud, men er det til fordel for kundene – egentlig?

Nettside-NE_2018_faktura_privat_uklar_DSF7486.jpg

Forbrukerombudet anbefaler generelt sett spotpris-avtaler, som er billigst over hele året. NorgesEnergi har lansert en ny strømavtale som heter Gul kampanje, en spotprisavtale med Fornøydhetsgaranti.

– Noen strømavtaler er faste, noen er flytende, mens andre er en hybrid av de to. Enkelte tilbyr fast kvartalspris, men da synes jeg det blir håpløst å henge med, for vi vet jo egentlig ikke hvordan strømmarkedet fungerer: hva er da fastpris og hva er gebyrer og påslag, sier Thomas.

– Jeg har til og med hørt om folk som har blitt tilbudt tre måneder gratis internett hvis de bytter strømleverandør. Da kan det jo være lett å la seg rive med, men det lønner seg sikkert ikke i lengden, legger Elisabeth til.

Vil betale minst mulig


Familien Eik Gabestad bruker omtrent 40 000 kroner i året på strøm og nettleie, inkludert lading av elbil. Utleiedelen har sin egen måler. Med gjennomsnittlige regninger på over 3000 kroner i måneden, er det viktig å finne det rette strømabonnementet. Men det er lettere sagt enn gjort, for ingen husstander bruker strøm helt likt, og det som kan lønne seg hos naboen kan være en dårlig deal for deg.

– Det finnes jo fastprisavtaler på strøm, men det er vanskelig å vite når det faktisk lønner seg. Er det lurt å binde seg på sommeren eller på vinteren? Det blir fort mye å følge med på, sier Thomas.

Det er han som har ansvar for familiens strømavtaler. En gang i året sjekker han de ulike aktørene. I jungelen av kompliserte ord og utrykk har han de siste årene siktet seg inn på spotpris.
– Vi vil jo betale minst mulig til strømleverandørene, sier han med et smil.
– Og med vårt forbruk er det fort gjort å spare tusenlapper hvis vi følger med.

_N4A1209.jpg
_N4A1225.jpg

Familien på fire (og hunden Nico) er glad i å ha det godt og varmt innendørs om vinteren. Huset er på 230 kvm, i tillegg har de elbil som skal lades. Familien betaler omtrent 40 000 kroner i året på strøm og nettleie. Med et slikt forbruk er det fort gjort å spare tusenlapper ved å følge med på strømavtalen.

Et problem for forbrukeren


Thomas Iversen er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet og skjønner godt at kundene til tider kan bli forvirret.

– Det er unødvendig komplisert. Vanskelige begreper, et utall av avtaler, lokkepriser og massiv markedsføring gjør det vanskelig å skjønne hva vi kjøper og til hvilken pris, sier han.

I dag er strømmarkedet fritt, med et stort antall aktører, både kjente og mindre kjente. I utgangspunktet er dette bra for kundene, men ikke alltid.

– Samtidig ser vi at mangfoldet av avtaler som leverandørene opererer med i liten grad gagner forbrukerne. Forvirrende vilkår, lokkepriser og «bundling» gjør at mange ikke har så gode avtaler.

Forbrukerombudet snakker jevnlig med strømkunder som forteller at det kan være utfordrende å skjønne hva som er forskjellene mellom de forskjellige avtaletypene.

_N4A1117.jpg

– Generelt sett anbefaler vi spotprisavtaler (timesspot), som er billigst over hele året. I de kaldeste månedene kan det også være fornuftig å vurdere en fastprisavtale, hvis du trenger en mer forutsigbar strømregning, sier Thomas.

Lanserer ny spotpris-avtale


NorgesEnergi var den første lavprisaktøren i landet, og har kjempet for å kutte strømprisene siden 1999. Målet er, og har alltid vært å levere billig strøm over tid. Faktisk har de fleste som har byttet strømselskap de siste 10 årene byttet til NorgesEnergi, i følge en undersøkelse fra Kantar. Nå lanseres en helt ny avtale som har fått navnet Gul kampanje. Her finnes det ingen skjulte utgifter, ingen tekst med liten skrift, og vilkårene endres ikke etter kort tid.


Les alt om strømavtalen Gul kampanje her.

Ordliste

Akonto-fakturering:
En ordning med delvis forskuddsbetaling.

Betaling i perioden:
Noe av det samme som forrige punkt, der en del av fakturabeløpet er basert på faktisk pris og forbruk. Den andre er et estimat av pris og forbruk.

Elhub:
En tjeneste fra Statsnett. Den gjør utvekslingen av måleverdier og kundeinformasjon lettere, i tillegg til at det blir mer smidig å bytte strømleverandør, avregne og fakturere nettleie og strømsalg.

Etterskuddsbetaling:
Dette anbefales av Forbrukerrådet, og betyr at du blir fakturert for strømmen du har brukt etter at du har brukt den. Det sørger for at du betaler faktisk pris, og ikke et estimat.

Fastbeløp:
Et beløp du betaler uavhengig av hvor stort forbruk du har. Det kan påløpe som årlige, månedlige, eller dagsgebyrer.

Mobilprising av strøm:
Også kalt Fast månedspris. Du betaler med denne modellen for en viss mengde strøm i året og med en avtalt pris. Bruker du mindre strøm, gjør det månedsprisen høy, og bruker du mer, må du også betale ekstra.

Fastpris:
En avtale om en fast strømpris over en periode. Strømregningen blir da månedsforbruket multiplisert med fastprisen. Denne avtalen må ikke forveksles med «mobilprising av strøm» eller «fast månedspris». Dette er en strømavtale som gir forutsigbarhet i pris.

Prisområde:
I Norge har vi fem prisområder. Spotprisene fra NordPool kan variere mellom disse fem.
Sjekk dagens strømpris i ditt område her.

Påslag:
Et pristillegg som strømleverandørene legger på, i tillegg til spotprisen. Det kan oppgis som et fastbeløp og/eller som et fast beløp per kWt.

Spotpris:
Den prisen som er bestemt av børsen NordPool. Strømleverandører legger ofte på et påslag pr. kWt og/eller månedlig fastpris på spotprisen, i tillegg til mva.

Timesspot:
En modell der du faktureres for ditt faktiske timesforbruk. Strømleverandøren legger på et påslag når det faktureres.

Variabel pris:
Også kalt «standard variabel pris». Du følger utviklingen i markedet, med en omtrentlig to ukers forsinkelse.

Kilde: strompris.no

NorgesEnergi_logo.png