Slik skal fembarnsfamilien spare mer strøm

Publisert: 04/02/2020


Med enkle tiltak kan storfamilien i Søgne spare mange penger på strømregningen.

– Når alle ungdommene er hjemme så går vaskemaskinen og tørketrommelen omtrent hele tiden. De fleste trener en del, da blir det også mye dusjing, sier Maria Barstad (43).

Hun og ektemannen Pål Tobiassen (45) har til sammen fem barn i alderen 12 - 17 år, og annenhver uke skal det lages mat til syv personer. I tillegg liker familien å ha det godt og varmt i huset, og det er alltid en haug av elektriske duppedingser i bruk.

 

"Det brukes jo strøm til omtrent alt og vi kunne nok vært litt mer bevisst rundt forbruket"

- Maria Barstad

Vaskemaskinen er flittig brukt hos tenåringsfamilien i Søgne.

Vaskemaskinen er flittig brukt hos tenåringsfamilien i Søgne.

Stort sparepotensiale

Familien bor i en ti år gammel enebolig i Søgne utenfor Kristiansand og de har en årlig utgift til energibruk på rundt 40 000 kroner. Huset er tilknyttet et vannbårent varmesystem, som er felles for boligfeltet.

– Vi har vurdert å koble oss av det og heller investere i en luft-til-vann varmepumpe. Det innvendige opplegget ligger klart og vi tror kanskje vi kan spare litt strøm på det, men selve investeringen er såpass stor at det har blitt med tanken, sier Pål.

I det daglige så er den vannbårne gulvvarmen tilstrekkelig som oppvarming, men Pål sier at de burde heller fyrt litt mer med ved.

 

Vedfyring kan være et godt supplement til elektrisk oppvarming, spesielt om du har tilgang til gratis eller billig ved. Kjøper du ved på benisnstasjon derimot, er det ikke mye å spare.

Vedfyring kan være et godt supplement til elektrisk oppvarming, spesielt om du har tilgang til gratis eller billig ved. Kjøper du ved på benisnstasjon derimot, er det ikke mye å spare.

– Det er rett og slett litt slapphet som gjør at vi ikke bruker peisovnen mer, for vi trenger det ikke for varmens del, det blir mer enn varmt nok med gulvvarmen.

En annen utgiftspost det kan spares på er varmtvannet, for det går mye vann når både voksne og barn dusjer stort sett hver dag. I tillegg går det mye varmtvann til all klesvaskingen.

17 år gamle Emilie skyter inn at hun forsøker å være litt bevisst når hun dusjer.

– På skolen har vi snakket om at man kan spare mye penger på å dusje litt kortere, så jeg tenker litt på det.

 

Les også: Så mye kan du spare ved å dusje smartere

 

Leah (17) er fullstendig klar over at det går mye penger til strøm.

– Men jeg tenker ikke så mye på det i det daglige, selv om jeg slukker lyset når jeg går ut av rommet. For oss ungdommer blir det vel slik at vi først blir veldig bevisst når vi flytter hjemmefra og må betale strømmen selv.

Ungdommen i huset vet at de kan spare på strømmen, men de tror ikke de blir veldig bevisste før de må betale for strømmen selv.


Foran: Silas Barstad (12), i midten f.v: Christine Tobiassen (13), Leah Barstad (17), bakerst f.v Emilie Tobiassen (17) og Sarah Barstad (13 1/2)

Familiens sparetiltak

Maria sier at familien helt sikkert kan spare litt på vannforbruket, men at klærne må vaskes og at tørketrommelen er helt nødvendig siden de er så mange i huset.

– Men vi har innført en begrensing på databruken for de yngste barna. De har bare nettilgang mellom klokka 18 og 22, så det sparer vi kanskje litt strøm på?

Husets yngstemann er glad i spille, men de voksne begrenser det ved at han bare har nettilgang mellom klokka 18 og 22.

Husets yngstemann er glad i spille, men de voksne begrenser det ved at han bare har nettilgang mellom klokka 18 og 22.

Trivsel og komfort teller også

Både Maria og ektemannen innrømmer at trivsel og komfort ofte trumfer det å knipe på strømmen.

– Hver enkelt ting trekker ganske lite strøm. Selv om vi vet at det monner til sammen så er vi nok ikke så veldig bevisste på det i hverdagen, men det kunne såklart vært fint med litt lavere strømutgifter, sier Pål og legger til at de også har elbil som må lades.

Silas tenker ikke så mye på strømsparing, men vet at det ikke er så lurt å la døra stå oppe for lenge når det er kaldt ute.

Fire tips til smart strømsparing for familier

Spar tusener på kortere dusjing

Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi sier at de fleste familier med mange ungdommer i hus kan spare mye på strømregninger ved å øke bevisstheten rundt strømforbruket. Hun nevner dusjing som et helt konkret tiltak.

– Det er gjort beregninger som viser at dersom en familie på fem personer reduserer sin daglige dusj fra 10 til 5 minutter, så kan de spare 8000 kroner på strømregningen. For denne familien med fem ungdommer, er det kanskje enda mer å spare.

De fleste familier kan spare mye ved å bli mer bevisste på strømforbruket

- Hildegunn Skage Teinum

Fyll opp vaskemaskinen

Siden en aktiv storfamilie vasker mye klær, sier Skage Teinum at det er ekstra viktig å fylle maskinen opp hver gang den brukes.

– Hvis en for eksempel bare har noen få ullgensere som trenger ullprogram, kan man fint fylle maskinen opp med andre plagg som bare er lett skitne. Det handler jo om å redusere antallet ganger maskinen går.

 

Trekk ut kontakten

Hun sier også at det kan være smart å tenke over både bruken og ladingen av elektriske ting. Apparater i stand-by trekker også endel strøm. 

– Med fem ungdommer i huset så er det sikker mange mobiltelefoner og datautstyr i sving, og da kan det faktisk være litt å spare på å trekke ut ladekablene fra kontaktene når ikke de er i bruk.

Christine og Emilie ble overrasket over at det trekkes strøm når kontakten står i, selv om ikke telefonen lades.

Christine og Emilie ble overrasket over at det trekkes strøm når kontakten står i, selv om ikke telefonen lades.

Slukk lysene

Det er viktig å slukke lysene etter seg for å spare strøm, også om du har gått over til energieffektiv LED-belysning.

Ifølge beregninger fra Enova vil det for eksempel koste 26,25 øre å la lyset stå på i badet i 7,5 timer, dersom pæren trekker 35 watt og strømprisen er 1 kroner per kilowattime.

"Selv om dette isolert sett er et lite beløp, vil det kunne utgjøre ganske mye dersom det gjelder mange lyspunkter i mange rom som står på mange dager."

- Rita Lund Thune

Dette er et punkt som familien i Søgne er ganske bevisst på.

– De fleste barna har blitt flinke til å slukke lyset når de går ut av rommet sitt. Men vi har mange spotter i taket og vi har seriøst vurdert å bytte pærene til LED-pærer. Så nå som vi snakker om det igjen, får vi kanskje det lille dyttet som skal til for at vi faktisk gjør det, sier Maria Barstad.

Bonustips - velg en god strømavtale

Se vårt utvalg her