Er du bekymret for høye strømpriser?

Her er grunnen til at du kan ta det helt med ro når du hører «ALARM: høye strømpriser!» 

Det er dessverre lite du kan gjøre for å påvirke strømprisene. Det smarteste trekket ditt når strømprisene er høye er derfor å redusere ditt eget strømforbruk. For å gi deg et bilde av hvor avgjørende strømsparing kan være for økonomien din vil vi gi deg et lite innblikk i strømprisenes utsvevende liv.

Lyspære

Det er kanskje ikke veldig oppløftende at det er et svingende strømmarked som styrer hva du til syvende og sist betaler per kilowattime strøm, men sånn er det. Strømmen som produseres i Norge selges og kjøpes via strømbørsen Nord Pool. Der blir også innkjøpsprisen fastsatt, og her har du noen av faktorene som spiller inn:

Temperatur

Når temperaturen i Norge går under omtrent -10 °C sliter strømnettet og produksjonen, og vi kan oppleve at strømprisen gjør et hopp. Da ser vi ofte overskrifter som «Strømpriser på bærtur» og «Nå blir det dyrt å ikke fryse».

Nedbør

Vi trenger vann for å produsere strøm i Norge, og for lite nedbør kan bety kraftmangel – og dermed høye priser.

Tilbud og etterspørsel

Alle strømleverandører kjøper strøm i samme marked, og for Norge betyr det strømbørsen som kalles Nord Pool. Hvor mye strøm som er til salgs, og hvor mye vi som strømkunder ønsker å kjøpe avgjør hva den vil koste. 

Verdens gang

Vi må ikke glemme at vi kjøper fra og selger til samme strømmarked som flere andre europeiske land. Våre priser blir derfor påvirket av deres priser – som igjen blir påvirket av deres vær, temperaturer, prisen på kull, tilbud og etterspørsel osv.

Men fortvil ikke. Selv om du ikke kan påvirke prisen, kan du selv styre hvor mye strøm du bruker. Når det varsles om høye strømpriser, er det selvfølgelig fristende å skru av rubbel og bit. Dette er ikke nødvendigvis den mest behagelige løsningen, så vårt råd er at du heller gjøre enkle grep som reduserer strømforbruket gjennom året – istedenfor å legge ned forbud mot lys og varme i våre kaldeste perioder.

Se fem enkle tips for å spare strøm her.