Er badet et strømsluk?

På badet finner vi flere av de store strømtyvene i en husholdning. Mange av oss bruker mer strøm på badet enn det som strengt tatt er nødvendig. Heldigvis er også badet et av de stedene det er enkelt å spare strøm.

Sparedusj hjelper deg å spare strøm

Det aller enkleste tiltaket du kan gjøre for å spare strøm er å begrense strømforbruket til oppvarming av vann. Det gjør du enkelt ved å bytte til sparedusj. En sparedusj sender ut mindre vann enn en vanlig dusj, men gjør det med større trykk. Eldre dusjer bruker opp til 24 liter per minutt, mens nye sparedusjer bruker 6–10 liter per minutt. En sparedusj kan halvere utgiftene til dusjing. Og om du har dårlige minner fra de første sparedusjene som kom på markedet, vil du bli overrasket over hvor behagelige og effektive moderne sparedusjer er. 

Bruker du badekaret som ditt eget lille spa?

Et bad i badekaret bruker 3-5 ganger mer energi enn en dusj, så om du frem til nå ofte har brukt badekar så har du gode utsikter til å spare strøm ved å dusje litt oftere. Noen av pengene du sparer kan du jo bruke på å kjøpe en luksus-badeolje som gjør avslapningen maksimal når du fortjener et bad i badekaret.

Kilde: Enova

 

Senk temperaturen om natten og når du ikke er hjemme

Du kan spare mye på å senke temperaturen på badet. Dersom det er mulig bør du installere en termostat med tidsinnstilling slik at du kan styre temperaturen gjennem døgnet. Det kan være fornuftig å stille temperaturen noen grader ned om natta, når badet ikke er i bruk likevel. Reiser du bort, kan temperaturen senkes ytterligere.