Slik sparer strømekspertene strøm hjemme

Sist oppdatert: 276/03/2021


Følger du sparerådene til NorgesEnergis egne ansatte, har du mulighet til å spare betydelige beløp på strømregningen din

De som jobber i NorgesEnergi er naturligvis ekstra opptatt av strømsparing, og her deler de raust av sine metoder for å få en lavere strømregning:

Tone-Birgitte Olsen

Tone-Birgitte Olsen

"Jeg er en frysepinne"

– Tone Birgitte Olsen

Hvilke tiltak gjøre du hjemme for å spare strøm?

- Det mest bevisste jeg gjør for å spare strøm, er å skru ned varmen og slukke alle lysene om natta og når ikke vi er hjemme.

Men jeg er en skikkelig frysepinne, så jeg er villig til å betale litt ekstra i strøm for å ha det godt og varmt hjemme. Jeg har installert varmepumpe, og da får jeg mer varme for pengene i forhold til annen oppvarming. Tidligere hadde vi også peis, men den var så gammel at vi måtte kvitte oss med den.

Ellers bor vi i rekkehus med naboer på begge sider, og nyter godt av varmen deres, også.

 

Har du merket effekten på strømregningen?

- Jeg merker tydelig forskjell på strømregningen om jeg har vært sløv eller flink til å skru ned på varmen om natta og når vi ikke er hjemme. Det er spesielt merkbart om vinteren, for da har vi også et par oljeovner i bruk.

Venner og familie, som kanskje ikke har vært så bevisst på dette, har også fortalt at de merket det godt da de begynte å skru ned på varmen. Det er jo smart, både økonomisk og i forhold til miljøet.

 

Hva er det folk ikke er klar over når det gjelder strøm? 

- Det virker som om ikke alle vet at det er oppvarmingen som tar desidert mest strøm. Vaskemaskin og andre husholdningsapparater tar bare en bitte liten del av strømforbruket, så hvis man vil redusere strømutgiftene er det mest å hente på oppvarmingen.  

"Det er faktisk ikke nødvendig å ha det så varmt at man kan gå rundt i stuen i underbuksen. "

- Hans-Erik Ramsdal

Hvilke tiltak gjøre du hjemme for å spare strøm?

- Vi har nylig renovert det gamle huset vårt, og da etterisolerte vi og byttet vinduer. Vi installerte også varmepumpe og byttet ut en gammel peisovn med en moderne vedovn, og dette har vært veldig effektivt.

Men det er en annen ting som også er viktig, nemlig å bruke timeren på varmepumpen, slik at den skrur seg ned om natten eller på dagtid dersom ingen er hjemme.

Et annet tips er å redusere temperaturen med et par grader hjemme, for det er faktisk ikke nødvendig å ha det så varmt at man kan gå rundt i stuen i underbuksen.

 

Hvilke tiltak gjøre du hjemme for å spare strøm?

- Ja, jeg har sammenlignet strømforbruket før og etter renoveringen, og vår familie har redusert strømforbruket med rundt en tredjedel.

Det koster selvsagt å gjøre slike tiltak, men hvis man uansett skal renovere så lønner det seg på sikt. Men en varmepumpe er jo et enkelt grep, og den har erstattet omtrent alle de gamle panelovnene vi hadde før.

 

Hva er det folk ikke alltid er klar over når det gjelder strøm?

- Mange er ikke klar over hvor mye strøm vi sløser bort i Norge, og at det er mye å spare dersom man bli litt mer bevisst!

Bare det å skru av lys og skru ned varme i rom vi ikke bruker, ville hjulpet betraktelig. I vinter fikk mange familier strømregninger på 4000-5000 kroner, og det er selvsagt et solid innhugg i økonomien.

Folk som blir mer bevisst og unngår komforttemperatur i alle rom hele døgnet, vil kunne spare mye.

Over tid er det også mest lønnsomt med spotpris, selv om man da må regne med noen bråe prissvingninger innimellom.