NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

 Foto: privat 

Disse tipsene gjør at flyttingen blir billigere

Det er penger å spare på å planlegge litt, råder Lise Vermelid Kristoffersen fra Pengesnakk. Det har hun selv fått erfare.

– Det er mange ting som kan gjøre flyttingen dyrere enn den trenger å være, sier influenser Lise Vermelid Kristoffersen, som står bak nettstedet pengesnakk.no, og fortsetter:

– For eksempel kan du fort betale mer enn nødvendig dersom du leier det første og beste flyttebyrået du kommer over, uten å sammenligne priser og vilkår hos flere.

Bruker du derimot litt tid på å planlegge og sjekke ulike muligheter, er det fort gjort å spare store summer på selve flyttingen. Det fikk hun og familien selv erfare da de flyttet fra leilighet i Oslo til en større bolig utenfor byen.

Lise Vermelid Kristoffersen, også kjent som Pengesnakk-Lise. Foto: Ingeborg Løvlie

Lise Vermelid Kristoffersen, også kjent som Pengesnakk-Lise. Foto: Ingeborg Løvlie

"Det er mange ting som kan gjøre flyttingen dyrere enn den trenger å være"

- Lise Vermelid Kristoffersen

Tips 1: Kjør deler av flyttelasset selv

– Siden vi ikke skulle flytte så veldig langt, bestemte vi oss for å spare penger på å flytte det meste med vår egen bil. Vi stuet bilen full og kjørte noen turer frem og tilbake, forteller Lise.

Til slutt gjenstod det bare noen store, tunge ting i leiligheten. Det skulle et flyttebyrå ordne for dem.

– Vi bestilte flyttefolk via mittanbud.no, valgte det beste og rimeligste tilbudet og fikk dem til å ta seg av dette. Men siden det var en veldig begrenset jobb, kostet det ikke allverdens – og vi endte opp med å spare mange penger på å gjøre en stor del av flyttingen selv, sier hun.

Kjør det du klarer av flyttelasset selv. Illustrasjonsfoto: NorgesEnergi

Kjør det du klarer av flyttelasset selv. Illustrasjonsfoto: NorgesEnergi

Tips 2: Ta utvasken selv – gjerne med hjelp av venner

Men det var også flere måter familien sparte penger på, forteller hun. Som det at de tok utvasken av leiligheten selv.

– Da vi så hvor mye det ville kostet oss å få leiligheten vasket ned av et proft vaskebyrå, ble vi fort enige i at vi ikke syntes noen av tilbudene vi innhentet var verdt prisen.

Erfaringene deres var også at tilbudene ofte spriket veldig i hva de inkluderte. De oppdaget blant annet at noen vaskebyrå skulle ha tillegg i prisen fordi de hadde to bad.

– Det er jo selvsagt en stor jobb å vaske ned, likevel er det mange penger å spare på å gjøre det selv – og vi angrer ikke, sier hun.

Får du noen venner til å komme på en liten vaskedugnad, blir jobben mer håndterbar. Den går fortere, dessuten kan det også være sosialt og hyggelig.

– Vær litt raus med dem som gidder å hjelpe deg. Bestill pizza eller noe annet godt i pausen, og skap en hyggelig ramme rundt vaskingen, sier hun.

Selv om det blir en liten kostnad på mat og drikke, er den mye mindre enn om du skulle hyret vaskefirma.

By på pizza eller noe annet godt som takk for hjelp til å vaske ut eller flytte. Det koster mindre enn å betale profesjonelle og er mye hyggeligere. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com - Dean Drobot

By på pizza eller noe annet godt som takk for hjelp til å vaske ut eller flytte. Det koster mindre enn å betale profesjonelle og er mye hyggeligere. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com - Dean Drobot

Tips 3: Pakk ned selv

Det er selvsagt mulig å betale flyttebyrå for å pakke ned ting og tang for deg, men dersom du gjør denne jobben selv – kanskje nok en gang med hjelp fra venner og kjente – kan du skrumpe inn flyttebudsjettet.

– Jo mer du gjør selv, jo rimeligere blir flyttingen. Vi gjorde alt dette selv, og opplevde at det var en fin måte å spare penger på, sier pengesnakk.no-skaperen.

 

Tips 4: Få tak i gratis pappesker

Selv om det ikke koster all verdens å kjøpe pappesker, blir det fort noen lapper til sammen. Ifølge Kristoffersen er dette en utgiftspost du lett kan spare deg.

– Få tak i eskene gratis. Vi søkte etter “flytteesker” på finn.no og fant frem til mange som gav dem bort. Det var utrolig greit å bare kunne dra og hente dem hos noen, dessuten var det jo en enkel måte å spare penger på, sier hun og forteller at de nå har gitt eskene videre til noen andre.

Den eneste ulempen med brukte esker, er at dersom de har vært med på mange flyttinger, kan stå en del skriblerier på dem om hva eskene inneholder.

– I så fall kan du løse det ved å bruke dem til samme innhold, eller tusje over og lime på ny merkelapp, tipser hun.

Pakk selv og prøv å få tak i brukte pappesker. Det er billigere og du får i tillegg mer oversikt over hva du har pakket ned hvor. 

Tips 5: Skru av varmekabler og lys

Dersom det er lang overtakelse og du blir sittende med to boliger i flere måneder, kan det være lurt å tenke strømsparing. Så fremt det ikke er fare for at vannledninger kan fryse, trenger du ikke ha varme på i boligen du ikke bor i.

– Skru av varmekabler, ovner eller andre varmekilder. Trekk ut kjøleskapspluggen og slå av alle lys, tipser Kristoffersen.

Hun råder også til å si opp internett, boligalarm eller andre løpende abonnement du ikke lenger trenger.

– Ha så lavt forbruk som mulig i boligen du ikke bor i.

Skru av lys og varme i boligen du flytter fra for å holde forbruket lavest mulig, råder Pengesnakk-Lise. Illustrasjonsfoto: NorgesEnergi

Skru av lys og varme i boligen du flytter fra for å holde forbruket lavest mulig, råder Pengesnakk-Lise. Illustrasjonsfoto: NorgesEnergi

Tips 6: Husk å bestille strøm

Når du skal gi fra deg nøklene til den gamle boligen, må du huske å si opp strømabonnementet ditt.

– Ofte ordner eiendomsmegler dette på overtakelse, han eller hun har gjerne et skjema der dere noterer hva strømmåleren står på og skriver at abonnementet skal overføres til ny eier. Vi gikk derimot på en liten smell der, fordi den nye eieren av leiligheten skrev inn feil tall på strømmåleren, og vi fortsatte å få regningen, sier hun og legger fort til at det ordnet seg greit til slutt.

På lik linje må du ha bestilt strøm til boligen du flytter inn i. Du kan gjøre dette på overtakelsen til den nye boligen – men vit at dersom du glemmer dette, og du ender opp uten å ha tegnet strømavtale, får du en kostbar ventestrøm-avtale.

– Det er dyrt! Så mitt råd er å være tidlig ute og sjekke ulike strømabonnement. Velg noe som passer deg, meld så fra til strømselskapet om hvilken dato du flytter inn i boligen og trenger strømmen fra, sier hun.

Så mye koster ventestrømmen

"Husk å melde fra til strømselskapet når du flytter. Det kan fort bli dyrt hvis du glemmer det"

- Lise Vermelid Kristoffersen

Tips 7: Minst mulig hentemat

I ettertid ser Kristoffersen at det var særlig på et punkt hun og mannen kunne vært enda flinkere til å spare penger under flyttingen.

– Det var på matbudsjettet, sier hun og forteller at siden de var mellom to boliger en lengre periode, hadde de verken alt utstyret eller maten på ett sted. Det gjorde det vanskelig å planlegge måltider og matlaging. Dermed endte de opp med mye dyr hentemat.

– Flytteprosessen var jo en slags unntakstilstand, så vi glemte ofte de faste spisetidene. Da vi plutselig ble sultne, stod vi gjerne uten matlagingsmuligheter og måtte ut og kjøpe noe raskt og enkelt. Jeg har ikke sjekket hvor mye vi brukte på dette, men jeg frykter at det ble veldig mye. Så beste tipset til andre er å planlegge å ha både mat, snacks, glass og asjetter på begge steder, sier hun.

Få flere smarte sparetips av Pengesnakk-Lise

Meld flytting og få strømmen med deg på flyttelasset

Fyll ut enkelt skjema