Utstyr til hagen - dette bør du ha

Publisert: 08/05/2023


Elektrisk utstyr gjør arbeidet enklere. Men det er én ting du bør unngå.

Våren og sommeren er høysesong for hagearbeid. Men selv om vi kaller det arbeid, kan det være både givende og morsomt, i alle fall om du velger riktig utstyr.

- Utvalget er enormt, og det er fort å bli revet med, men du trenger faktisk ikke så mye forskjellig, sier Hanne Slyngstad-Hægeland.

Hun driver Hobbygartnerskolen, hvor hageinteresserte kan få inspirasjon og hjelp gjennom medlemskap og kurs. Hanne sier at folk elsker å holde på i hagen, men at gleden ofte blir størst om hageutstyret holder mål.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

"Finn ut hva du trenger og velg god kvalitet"

- Hanne Slyngstad-Hægeland

- Finn ut hva du trenger, og velg god kvalitet. Det er egentlig mitt beste råd, og god kvalitet er like viktig enten det gjelder manuelt eller elektrisk utstyr, fortsetter hun.


Hanne er ekstra glad i manuelle redskaper, men bruker elektrisk utstyr til blant annet plenen og hekken fordi det gjør jobben lettere og raskere.

- Men jeg velger oppladbare varianter der det er mulig. Fordelen er at du slipper å drasse på strømledningen og samtidig passe på å ikke kutte over den. Jeg er sikkert ikke den eneste som har gjort den blemmen, ler hun.

"Jeg velger oppladbare varianter der det er mulig. Fordelen er at du slipper å drasse på strømledningen og samtidig passe på å ikke kutte over den. Jeg er sikkert ikke den eneste som har gjort den blemmen "

- Hanne Slyngstad-Hægeland

Men hva bør man velge? Og hvordan vet man hva man faktisk har behov for?

Her er Hanne beste råd:

Gressplen:

Velg en elektrisk gressklipper med bioklippfunksjon. Den har kniver som kutter gresset helt smått, og nærmest blåser det ned i jorden. Dermed fungerer det avklipte gresset som naturlig og gratis gjødsel, som mikroorganismene i jorden drar nytte av. En annen fordel er at du slipper å rake bort gresset eller tømme oppsamleren.

Hannes beste råd til en pen plen, er å rake den skikkelig opp og hive på litt hønsegjødsel nå om våren. Da får plenen en kickstart. Resten av sesongen trenger du ikke gjødsle noe som helst, bare vanne, siden avklippet som bioklipperen sender tilbake til jorden er mer enn nok.

Elektrisk hekksag

Her er det kvalitet og oppladbart batteri som gjelder. Velg en som er god å manøvrere for deg, da går arbeidet unna i en fei. Sjekk rekkevidden på batteriet før du kjøper.

Beskjæring

  • Hagesaks. Heter sekatør på fagspråket. En liten, kraftig saks som ligger godt i hånden din. Velger en av god kvalitet som du kan ha glede av i årevis. Den kan også slipes etterhvert som den blir sløvere. Bare husk på at du ikke glemmer den mellom rosebuskene, men at du tørker av den og oppbevarer den innendørs.
  • Grensaks. Til forskjell fra hagesaks så brukes grensaks med begge hender, og du kan klippe av forholdsvis tykke grener på busker og trær. Hvis du må opp litt i høyden, kan det være praktisk å velge en med forlengerskaft.

River

  • Jernrive. Gå over plenen med jernrive om våren, røsk opp slik at det kommer lys og luft ned til plenens vekstpunkt. Våren er også tid for å fjerne mose, da sitter den løsere. Har du mye mose er det kanskje fordi plenen ikke får nok næring. Mose trenger lite næring, mens plenen trenger mye. Men plenen trenger likevel ikke mer enn litt hønsegjødsel om våren og sitt eget avklipp som gjødsel resten av sesongen.
  • Plastrive. Kjekk når du skal rydde opp og samle sammen løv og kvister, men velger du biogressklipper trenger du den ikke lenger til å rake gress.

Elektrisk kantklipper

Disse finnes i lange og korte varianter. Den lange brukes mens du står og går, og er fin om du skal kantklippe for eksempel mellom plen og hekk. Den lille er perfekt om du skal pynte rundt kanten på bedet. Velg kvalitet og oppladbart batteri med god brukstid.

En kantklipper er perfekt til bruk i overganger mellom plen og annen beplantning og i veikanter. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

En kantklipper er perfekt til bruk i overganger mellom plen og annen beplantning og i veikanter. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Spader

  • En liten håndspade til å rydde, luke og plante smått med.
  • En større jordspade er et must om du skal flytte på ting i hagen og plante nye trær og busker.
  • En lukekniv. Selv om navnet tilsier at dette egentlig ikke er en spade, er dette en kjekk sak som får med røttene fra skvallerkål og annet ugress på en mer effektiv måte enn en vanlig håndspade.

Kompostkvern

Det er ikke for viderekommende, men derimot supert om du ønsker et sunt og naturlig miljø i hagen, og samtidig er opptatt av å spare tid og penger. Alle greiner kan puttes i kompostkvernen, og det finmalte som kommer ut i andre enden kan enten legges i en kompostbinge slik at det blir til god jord, eller det kan legges rett tilbake i bedet, forutsatt at det ikke er for grove biter. Husk at kompost er en del av det naturlige kretsløpet i hagen, og ved å gjenbruke dette som gjødsel, får du det beste og sunneste resultatet over tid.

Med en elektrisk kompostkvern kan du enkelt kappe opp greiner til mindre biter som er perfekt å blande i komposten. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Med en elektrisk kompostkvern kan du enkelt kappe opp greiner til mindre biter som er perfekt å blande i komposten. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Prisbevisste

Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi mener Hannes råd er helt i tråd med NorgesEnergis holdning.

- Ved å kjøpe kvalitetsprodukter så varer de lenger. Det er selvsagt mer bærekraftig, og du slipper å bruke mye tid på stadig å bytte det ut.

At Hanne heller ikke bruker elektrisk hageustyr mer enn nødvendig, har hun sansen for.

- Absolutt. Vi gir stadig strømsparetips til kundene våre. Det er bare tull å sløse med strømmen. Jeg blir faktisk glad når hun anbefaler at man bruker elektrisk utstyr med oppladbart batteri der det trengs, og at man ellers nøyer seg med manuelle redskaper.

"Det er bare tull å sløse med strømmen."