Dette lurer strømkundene på
- og dette burde de lure på

Publisert: 22/03/2019


Det er gjerne først når strømmen forsvinner eller faktura skal betales at vi reflekterer over spotpris, nettleie, AMS og el-sertifikater. Men da lurer vi til gjengjeld på ganske mye.

NorgesEnergi er et av landets ledende lavprisselskap, og har kunder fordelt over hele landet. Geir Arne Gundersen i markeds- og kommunikasjonsavdelingen i NorgesEnergi, forteller at ansvarsfordelingen i strømbransjen er noe mange sliter med å forstå.

 

"Vi som strømselskap sørger for å kjøpe inn strøm som vi selger videre til våre kunder. Kraftprodusentene er ansvarlig for å produsere strømmen, og netteiere skal se til at vi har et tilstrekkelig og robust nett slik at vi ikke opplever strømbrudd."

- Geir Arne Gundersen

Netteieren sørger for drift og vedlikehold av strømnettet og har ansvar for å frakte strømmen til boligen din.

Netteieren sørger for drift og vedlikehold av strømnettet og har ansvar for å frakte strømmen til boligen din.

Hvordan velge riktig strømprodukt?

I jungelen av tilbydere kan strømpris.no, en strømprisportal levert av Forbrukerrådet, gi en god oversikt over tilbydere. Her kan forbrukere legge inn adressen sin og få informasjon om hvilke avtaler som passer best gitt forbruket man har. Men portalen har også fått endel kritikk for å være uoversiktelig og ytterligere forsterke forvirringen. 


Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi maner til forsiktighet i omgang med strømprisportalene.

– Vi anbefaler folk å velge det strømselskapet som har vist seg å være rimelig over tid og ikke bli blendet av de selskapene som troner på toppen av listen. Strømselskapene vil gjerne forsøke å lokke deg inn på kampanjer der prisene stiger bratt etter at avtaleperioden er avsluttet, og enkelte krever også forhåndsbetaling. Det er ikke å anbefale, presiserer Hamre.

"Velg et strømselskap som er billig over tid"

- Terje Hamre

Strømrelaterte ord og uttrykk

 

Fakturaen fra strømselskapet inneholder flere ord og uttrykk som kan være litt vrien å forstå. Påslag, nettleie, el-sertifikat - hva betyr det egentlig?

Nettleie

Nettleie er avgiften du må betale til det lokale nettselskapet og som skal dekke kostnadene for strømtilførselen inn til hjemmet ditt, samt drift og vedlikehold av strømnettet i ditt område.

Nettleien er sammensatt av et fastledd og et energiledd som varierer med forbruket.

 

Påslag


Påslagene som er på enkelte strømprodukter vises alltid i øre/kWh, og hvor mye du totalt betaler i påslag avhenger av hvor mange kWh du har brukt.

 

El-sertifikater

Alle norske strømselskap må på vegne av kundene kjøpe el-sertifikater. El-sertifikater er en økonomisk støtteordning som gjør det mer lønnsomt for strømprodusenter å investere i fornybar energi, som vann, vind, sol og bioenergi.

Les også: Disse begrepene bør du som strømkunde kunne

 

Nettleie og gjennomfakturering


Nettleien faktureres av din lokale netteier. Det er hvor du bor som bestemmer hvilken netteier du tilhører. Er du kunde hos NorgesEnergi får du en faktura for strømforbruket fra oss og en egen faktura fra netteier for nettleien din. 

Noen strømselskaper gjennomfakturerer med din lokale netteier. Det betyr at du som strømkunde får nettleie spesifisert som en del av strømfakturaen din.

Dette består strømregningen av

Kun en liten del av strømregningen går til strømselskapet. Det aller meste fordeles på strømpris, nettleie og avgifter. 

Se hva strømregningen består av

 

"Strømselskapene tjener ikke mer penger når strømprisene er høye. Vi ønsker at strømprisene i Norge skal være så lave som mulig."

- Geir Arne Gundersen

Smarte målere

 

De aller fleste nordmenn har nå fått installert smarte strømmålere (AMS). Målerne gir nettselskapene detaljert informasjon om forbruket til alle husstander, og det bidrar til å drifte nettet på en bedre måte. I tillegg får du som kunde en detaljert oversikt over forbruket ditt. 

Bevisstgjøring rundt eget strømforbruk gir muligheter for strømsparing som også vil påvirke lommeboka positivt. 

Strømprisen endres time for time og det er store forskjeller i løpet av døgnet. Strømprisen er høyest om morgenen og ettermiddagen når flest bruker strøm. Klarer du å flytte noe av forbruket ditt til andre tidspunkt, kan du potensielt spare endel penger. 

Ved å åpne opp HAN-porten i AMS-måleren din, kan du få tilgang til all denne informasjonen og koble den sammen med apper og apparater. Ta kontakt med netteieren din dersom du vil åpne HAN-porten. 

Gjør huset ditt litt mer smart - uten at det koster skjorta

Det er mange ting du kan installere som ikke nødvendigvis koster så mye

Smarthus light

Hva skjer med strømmen når du flytter?

Nå du flytter blir ikke strømavtalen din automatisk med videre. Du er selv ansvarlig for å melde flytting til strømleverandøren din. I tillegg må du melde utflytting fra din gamle adresse i forkant av at du flytter. Hvis ikke du gjør dette kan du bli ansvarlig for strømmen til den som overtar boligen din. 

Det er fritt strømvalg i Norge og det betyr at du ikke trenger å velge samme strømleverandør som den du kjøper av har hatt. Du trenger heller ikke å gå for den strømleverandøren megler har avtale med. 

Ta med strømmen på flyttelasset - enkelt og greit

Husk å melde flytting i god tid før du flytter for å unngå å måtte betale andres strømregning.

Fyll ut flytteskjema

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com