NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe robotgressklipper

Publisert: 20/04/2021


Selv om mange nordmenn bruker mye tid og penger på hage, er det ikke alle som synes at gressklipping er noe stas. En klipperobot har dermed blitt redningen for mange – og noen vil kanskje til og med hevde at den er menneskets nye bestevenn: trofast, grei og programmert til å gjøre hagearbeidet litt enklere.

- Robotklipperen min heter Hjemmehjelpa. Jeg fikk den i gave til 50 årsdagen min – jeg skulle ha ryggoperasjon og hadde ikke sjanse til å greie å slå gresset med min gamle klipper. Derfor ble navnet Hjemmehjelpa. En reddende engel altså, skriver Ingjerd Anita Stene på NorgesEnergis Facebook-side.

Men hun er langt fra alene om å døpe robotvennen. Kameraten, Kjekken, Klippeline, Vaktmester Bob, Guffen, Geita, Bikkja, Latskap, Frisør´n, Tezzla´n, Petra, Oskar og Gresskaren er andre eksempler på hva strømleverandørens Facebook-venner har kalt robotgressklipperen.

- Min heter Gunnar Gressklipper. Han jobber ofte sammen med Sofie Støvsuger, skriver Lars Åge Kamfjord.

Linh Felicia Bratlie har kalt sin noe helt annet:

- Den heter Karl I. Hagen og laderen heter El-i, skriver hun.

Line Bae Farsted på Averøy kaller robotklipper sin for Guffen. På NorgesEnergis Facebook-side forteller hun at den av og til tar seg en liten avstikker. Her for å hilse på en katt. Foto: Line Bae Farsted

Line Bae Farsted på Averøy kaller robotklipper sin for Guffen. På NorgesEnergis Facebook-side forteller hun at den av og til tar seg en liten avstikker. Her for å hilse på en katt. Foto: Line Bae Farsted

Dette bør du sjekke før du kjøper robotgressklipper

Dersom du fortsatt klipper gresset selv, men går med planer om å skaffe deg en robotvenn, har du noen viktige avgjørelser foran deg før du kommer til den potensielle navngivningen. For det er nemlig noen ting som er viktig å sjekke ut før du går til innkjøp, råder Geir Kleven, selvbyggerkonsulent på Byggmakker Oppdal.

- Velg en modell med de riktige egenskapene til ditt bruk, så får du en flott gressplen gjennom hele sommeren, sier han og fortsetter:

- Det kan kanskje virke som det er en jungel av robotgressklippere der ute, og at du må navigere deg gjennom masse tekniske greier og mobilapper bare for å kunne sette opp og bruke en nymotens gressklipper som går av seg selv. Men heldigvis er det ganske enkelt.

For selv om det finnes en rekke forskjellige modeller, er det først og fremst tre ting som skiller de ulike robotklippermodellene fra hverandre, ifølge ham: Areal, helningsgrad og eventuelt fjernstyring via en mobil-app.

"Velg en modell med de riktige egenskapene til ditt bruk, så får du en flott gressplen gjennom hele sommeren"

- Geir Kleven

Hvor store partier med gress har du?

Det er stor forskjell på hvor stort plenareal de ulike robotklipperne takler.

- De rimeligste modellene er godt egnet for gressplener på 250-500 m2, mens de fleste med litt større hage gjerne velger en modell som takler 750-1250 m2. Er ikke det nok, finnes det enda kraftigere modeller, forklarer Kleven.

Sigbjørn Lerbrekk, innkjøpssjef hos Felleskjøpet Rogaland Agder er enig.

- Har du en plen på opptil 500m2 vil mange av de minste modellene være tilstrekkelig. Kommer du over dette stilles det større krav til ytelse og kapasitet.

Lerbrekk minner også om at kapasiteten som oppgis på roboter tar utgangspunkt i optimale forhold. Hindringer, kupering, smale og vanskelig tilgjengelige områder er alle faktorer som bidrar til å redusere kapasiteten.

- En god regel kan være å kjøpe hakket større enn den modellen som akkurat tar ditt område. Har du en maskin med litt å gå på kapasitetsmessig, vil den heller ikke jobbe på maks for å holde hele plenen klippet, sier innkjøpssjefen.

Rådet er derfor å velge en modell med nok kapasitet til sitt bruk. Da vil både motorer og batteri få optimal levetid.

- Store modeller er gjerne utstyrt med større hjul og kniver, og batteriet vil da være tilpasset dette, sier han.

Foto: Stihl/Felleskjøpet
"Velg en modell med nok kapasitet til sitt bruk."

- Sigbjørn Lerbrekk, Felleskjøpet

Kupert hage? Da må du vurdere dette

Dersom hagen din er kupert eller har bratte områder, råder ekspertene deg til å velge en modell som har mulighet for høy helningsgrad.

- Vanligvis kan du velge mellom en modell som takler opptil 25 eller 35 prosents helning, forklarer Kleven.

Er du usikker på hva du trenger i din hage, kan du spørre oss eksperter, tipser han.

"Hvilken robotgressklipper du trenger avhenger av tre ting; areal, helningsgrad og mulighet for fjernstyring"

- Geir Kleven

Foto: Stihl/Felleskjøpet

Klipper når du er på ferie

Trenger du en gressklipper som ikke tar ferie selv om du gjør det – bør du sannsynligvis se etter en modell med smart teknologi. Denne kan du betjene og sjekke status på uansett hvor i verden du er, så sant du har telefondekning. Fordelen er at gresset klippes jevnt og trutt mens du er bortreist.

- Endel robotklippere kommer med smart teknologi som styres via en app på telefonen din. Her kan du styre og velge klippetider, samt starte og stoppe via app. Du vil også få feilmeldinger sendt til appen dersom for eksempel klipperen stopper opp. Men aktiviteter som krever PIN-kode må gjøres manuelt på klipper, sier Kleven.

Modeller som er utstyrt med avanserte smart system, koster litt mer. Andre modeller har bluetooth-teknologi, som krever at du må stå relativt nærme roboten for å få den i sving. Vil du ha noe enda enklere, finnes det modeller som du starter og stopper manuelt.

- Disse er også billigere, opplyser Lerbrekk i Felleskjøpet.

Velger du en robotgressklipper med smart teknologi, kan du styre robotgressklipperen fra mobilen din.

Velger du en robotgressklipper med smart teknologi, kan du styre robotgressklipperen fra mobilen din.

- Dyrest ikke nødvendigvis best

Pris avhenger i stor grad av hvilke egenskaper du ønsker at den nye robothjelperen din skal ha.

- De fleste modellene starter på 7-8000 kroner og mange av disse håndterer fint plener opptil 500m2. Prisene stiger i takt med arealet som skal betjenes, og de dyreste modellene kan koste minst 30 000 kroner. Men da snakker vi maskiner som kan klippe opptil 5000m2, sier Lerbrekk.

Han tror ikke det er slik at de dyreste robotklipperne nødvendigvis er de beste.

- Mange av maskinene som er på markedet er gode maskiner, så en dyr maskin er ikke nødvendigvis bedre. Det viktigste er at man kjøper i en faghandel. Disse butikkene er ikke alltid de billigste, men de har til gjengjeld verksteder som kan hjelpe dersom uhellet skulle skje – enten det er en garantisak eller ikke.

Dersom salgsstedet må sende roboten til eksternt verksteder, kan det fort ta tid. Ved å bruke faghandel, unngår man det, påpeker han.

- Fagforhandlere tilbyr også service og eventuell vinterlagring. En klipperobot krever vask, service og oppdatering med jevne mellomrom. Følger du anbefalingene, forlenger du levetiden og holder klipperesultatet optimalt.

 

Hvor mye strøm bruker den?

Strømforbruk er et annet spørsmål du bør stille før du kjøper elektriske apparater, for det kan variere litt ut fra hvilken modell du velger, mener Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi.

- Og det kan det jo være greit å ha klarhet i før du går til innkjøp, sier hun.

"Sjekk alltid strømforbruket før du handler elektriske apparater"


- Hildegunn Skage Teinum

Stihls opplyser at deres robotklippere i iMow MI 4-serien bruker under to kroner i strøm per måned, mens klipperne iMow MI 6-serien drar strøm for rundt 7 kroner i måneden. Ifølge Gardena bruker en robotklipper bare litt mer strøm enn en kaffemaskin i løpet av en måned.

- Heldigvis utgjør ikke robotklipperen alene så veldig mye av energiforbruket ditt, men sammen med andre hvite- og brunevarer står de for en stor del av husholdningens strømforbruk, sier Teinum.