NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Lønner det seg å bytte ut de gamle panelovnene?

Oppdatert: 15/06/2023


Det er ikke sikkert at det er noen vits i å skifte ut de gamle panelovnene. Sjekk ekspertenes tips før du løper og kjøper.

Vurderer du å bytte ut de gamle panelovnene med nye, moderne, i håp om at disse er mer effektive? Da bør du tenke deg om to ganger, råder vår ekspert.

– Ser du kun på effektivitet på panelovnene, vil det ikke lønne seg å bytte eldre panelovner med nye, sier Joakim Norum, energirådgiver i rådgivningstjenesten Enova Svarer.

Han forklarer at det normalt sett ikke er noen forskjell på effektiviteten i en ny og gammel panelovn, i og med at teknologien har vært mer eller mindre den samme i mange år. Rundt 98 prosent av elektrisiteten som ovnen bruker, blir omdannet til varme – både i gamle og nye panelovner.

 

"Rundt 98 prosent av elektrisiteten som ovnen bruker, blir omdannet til varme - både i gamle og nye panelovner"

- Joakim Norum

 

– Det du heller bør se på er hva slags styring du har på panelovnene du allerede har, for eksempel når det gjelder termostat, dag- og nattsenking og temperatursoner. Eldre panelovner har ofte dårligere eller ingen styringsmuligheter, og det i seg selv kan være en grunn til å bytte dem ut, sier han.

 

TIPS 1: Styr temperaturen med en termostat

En termostat styrer panelovnene slik at temperaturen i rommet holder en satt temperatur. Dette har vært standard i mange år, men noen eldre og enklere panelovner har ikke denne funksjonaliteten.

– Dessuten, eldre panelovner som har termostater, er ofte ikke så nøyaktige. Temperaturen kan svinge noen grader opp og ned fra satt temperatur. Nye termostater er mer nøyaktige og holder satt temperaturen bedre. Dette medfører at inneklimaet vil oppleves bedre, sier han.

"Nye termostater er mer nøyaktige og holder satt temperaturen bedre. Dette medfører at inneklimaet vil oppleves bedre"

 - Joakim Norum

TIPS 2: Benytt dag- og nattsenking

Dag- og nattsenking er en funksjon som noen eldre og mange nye panelovner har.

– Med denne funksjonaliteten kan du senke temperaturen om natten eller på dagen når du ikke trenger full varme. Oppvarming er den største utgiftsposten på strømregningen til norske husholdninger, men dette grepet kan bidra til vesentlige besparelser, sier Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi.

Det er Norum enig i.

— Men på eldre panelovner er innstillingen ofte komplisert å finne ut av, da da minsker sjansen for at funksjonaliteten tas i bruk. På nyere panelovner er det som oftest enklere å stille inn denne funksjonen, sier han. 

"Oppvarming er den største utgiftsposten på strømregningen til norske husholdninger"

- Geir Arne Gundersen

TIPS 3: Del huset inn i ulike temperatursoner

Når ulike rom stilles inn til forskjellige temperaturer, kalles disse temperatursoner. Dette blir ofte styrt manuelt, men noen moderne panelovner kan nå programmeres og styres via en sentral enhet som for eksempel en app på mobilen, en webportal eller en egen styringsenhet.

— Moderne panelovner har ofte mer avansert automatikk, noe som kan bety at det også ligger en mulighet for avansert tidsstyring. Det vil si at du har mulighet til å styre mer enn kun nattsenking, men for eksempel definere en temperatur for når du er på arbeid, en for når du er hjemme, og til og med flere forskjellige tidsplaner i løpet av uken, sier energirådgiveren.

Han understreker at når automatikken er enkel å forstå og kontrollere, fører det som regel til at folk bruker den – og dermed også får nyte godt av de energibesparende effektene.

Ved hjelp av en app kan du koble flere apparater sammen og effektivt styre temperaturen i boligen din. Foto: mostphotos.com

Ved hjelp av en app kan du koble flere apparater sammen og effektivt styre temperaturen i boligen din. Foto: mostphotos.com

Så mye kan du spare på strømmen med disse funksjonene

Ifølge Norum er det vanskelig å anslå på et generelt grunnlag akkurat hvor mye du kan spare ved å benytte deg av varmestyring på panelovnene.

– Men som en tommelfingerregel kan du regne med at du reduserer energibruken til romoppvarming med omtrent 5 prosent for hver grad du senker innetemperaturen din, sier han.

Deler du boligen opp i temperatursoner ved hjelp av termostat, kan det redusere energibehovet til oppvarming med omtrent 10-15 prosent.

– Hvis du i tillegg tar i bruk varmestyring, nattsenking-automatikk og tidsstyring, kan du spare opptil 15–20 prosent på strømutgiftene dine til oppvarming, anslår fagmannen.