Bli med på skravletreff i sommer

Sist oppdatert: 31/05/2021
Toppbilde: Skravlekopp


NorgesEnergi jobber for god energi til mennesker – og oppfordrer hver og en av oss til å slå av en prat med både kjente og ukjente i sommer.

Strømselskapet har et sterkt ønske om å bidra i kampen mot ensomhet, og i desember ble bedriften landets første sertifiserte Skravlekopp-bedrift. Skravlekopp er en folkebevegelse for raushet, inkludering og flere menneskemøter, nedfelt i en grønn kopp.

 

- Nå tar vi samarbeidet med Skravlekopp hakket videre ved å støtte initiativtakerne Venke Knutson og Ingrid Remvik Leirvik, med deres sommerprosjekt “Sammen i sommer”, sier Hans-Erik Ramsdal, administrerende direktør i NorgesEnergi.

"Vi er helt avhengige av gode samarbeidspartnere som NorgesEnergi, som har hjertet på rett sted"

- Venke Knutson

Prosjektet går ut på at de to reiser land og strand rundt for å få praten i gang blant folk flest, noe de skal få til ved hjelp av større og mindre skravletreff, selvsagt i tråd med gjeldende smitteverntiltak. Det første skravletreffet holdes i Lofoten den 20. juni. Deretter seiler Sammen i sommer-initiativtakerne med skute til Naustholmen, der neste skravletreff skal finne sted. Reiseruten – og de neste skravletreffene – fortsetter så kysten rundt før skravlereisen avsluttes i Oslo 18. juli.

- For oss betyr det kjempemasse å ha med NorgesEnergi på laget. Turen ville ikke vært mulig uten dem som støttespillere. Skravlekopp er et lite, ideelt foretak og vi er helt avhengige av gode samarbeidspartnere som dem, som har hjertet på rett sted, sier Knutson.

 

Flere sliter med ensomhet

Mangelen på sosial kontakt under coronapandemien har ført til at flere sliter med ensomhet, melder Folkehelseinstituttet.

Selv om vaksinering gjør at vi rykker nærmere et normalt, sosialt liv for hver dag som går, er vi ikke i mål enda. Pandemien preger fortsatt samfunnet vårt – og smitteverntiltak, isolasjon og begrenset sosial kontakt vil mest sannsynlig være viktige stikkord sommeren gjennom.

- Dermed må vi finne andre måter å få sammen på uten at det er smittefarlig, for vi trenger å snakke sammen. Skravling om løst og fast handler om mye mer enn bare ordene som sies – det binder oss sammen, forebygger ensomhet og gir oss god energi, sier Hans-Erik Ramsdal, administrerende direktør i NorgesEnergi.

"Skravling om løst og fast handler om mye mer enn bare ordene som sies – det binder oss sammen, forebygger ensomhet og gir oss god energi"

Bli med på skravletreff kysten rundt

- Det blir skravletreff langs hele kysten, både på brygger, kaféer og på Skravleskuta. Musikk, intervjuer, livestreamsendinger, utdeling av skravlekopper, konkurranser og god stemning. Vi vil invitere folk til prat langs hele ruta, spesielt alle våre Skravlekoppsertifiserte kaféer, kommuner, bedrifter, studiesteder, idrettslag og kjøpesenter, sier Knutson.

 

Skravleskuta "Skydancer" seiler langs kysten av Norge i sommer, fra Lofoten til Oslo. Underveis blir det mye skravling! Foto: Skydancer

Skravleskuta "Skydancer" seiler langs kysten av Norge i sommer, fra Lofoten til Oslo. Underveis blir det mye skravling! Foto: Skydancer

Sjekk reiseruta:

 • Kalle Lofoten - 20. juni
 • Naustholmen - 21. juni
 • Bodø - 22. juni
 • Stokkøya - 26. juni
 • Molde - 28. juni
 • Ørsta/Volda - 30. juni
 • Bergen - 3. juli
 • Stavanger - 5. juli
 • Kristiansand - 8. juli
 • Lillesand - 9. juli
 • Grimstad - 10. juli
 • Arendal - 12. juli
 • Larvik - 13. juli
 • Fredrikstad - 15. juli
 • Asker - 17. juli
 • Oslo - 18. juli

(Med forbehold om endringer)

Hun forteller at det underliggende målet er å sette fokus på forebygging av ensomhet.

- Skravletreffene skal være koselige og morsomme, men med et viktig budskap i bånn. Altfor mange går lenge uten å prat med andre. Noen kan gå en dag, mens andre kan gå en uke eller enda lenger uten å se et annet menneske eller muligheten til å snakke med en annen person. Nødvendige smitteverntiltak kan ha forverret ensomhetssituasjonen for mange, så dette er en måte å møte hverandre innenfor reglene. Jeg har skyhøye forventninger til at dette – jeg tror “Sammen i sommer” er viktig og vil ha god effekt, dessuten tror jeg det vil hjelpe oss til å bli enda mer bevisst på ensomhetsproblemet.

Se Venke Knutson på Lindmo tidligere i vår

Bergen er et av stoppestedene langs Skravleskutas rute i sommer
Foto: Thomas Skjæveland - mostphotos.com

Ta ansvar for å gjøre ting litt bedre

Også Ramsdal i NorgesEnergi tror at “Sammen i sommer” vil få positive bivirkninger.

- Skravlekoppen er et effektivt redskap i kampen mot ensomheten, som for mange blir ekstra tung om sommeren. Vi i NorgesEnergi er glade for å samarbeide med Skravlekoppen og for å kunne være med på å virkeliggjøre “Sammen i sommer”. Det kommer til å bli et positivt og energigivende treffpunkt for mange mennesker, sier han.

Før jul fikk alle ansatte i NorgesEnergi hver sin Skravlekopp og oppfordring til å skravle mer med hverandre, enten på telefon, på Teams eller på tur.

 

Mange av de ansatte tok oppfordringen og møtes jevnlig på skravletreff - både fysisk og digitalt. Foto: Wenche Andreassen, NorgesEnergi

Mange av de ansatte tok oppfordringen og møtes jevnlig på skravletreff - både fysisk og digitalt. Foto: Wenche Andreassen, NorgesEnergi

Ramsdal oppfordrer også andre bedrifter til å bli med i kampanjen og støtte kampen mot ensomhet.

- Det handler om å ta standpunkt og legge til rette for å gjøre hverdagen litt bedre for folk – innenfor de rammene vi når har i samfunnet. I mitt hode er det ikke så mye som skal til for at ting blir litt bedre, sier han.

"Med en Skravlekopp i hånden kan ansatte som har lyst på en kollegial prat, vise det til omgivelsene. Det har ført til mange hyggelige og energigivende samtaler hos oss."

- Hans-Erik Ramsdal

Foto: Skravlekopp