NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Seks tips til hvordan du kan spare strøm på hytta

Publisert: 27/10/2021
Oppdatert: 09/02/2023
Toppbilde: mostphotos.com


Hytteeiere over hele landet har virkelig fått kjent de høye strømprisene. Siden strømstøtten fra staten kun gjelder privathusholdninger, er det mye å spare på å begrense strømforbruket på hytta.

De høye strømutgiftene kommer i tillegg til faste utgifter til alt fra vann og avløp, eiendomsskatt, vei, vedlikehold og utgjør nå en betydelig sum i løpet av et år.

- Noen av disse utgiftspostene er det lite å gjøre med, mens andre, som for eksempel strømutgiftene, kan du redusere betraktelig med noen enkle grep, sier hun.

"Hyttedrømmen kan fort blir dyr, så spar inn der du kan"

- Hildegunn Skage Teinum

6 gode strømsparetips på hytta

1. Skaff deg varmestyringssystem

Selv om det kan koste noen lapper å skaffe seg varmestyringssystem og smarte produkter til hytta, vil investeringen bidra til at du får bedre kontroll på energiforbruket — og dermed bli premiert med lavere strømregninger.

- Det er veldig enkelt og veldig praktisk. Via en app på telefonen kan du for eksempel skru på panelovner og andre varmekilder i god tid før du ankommer hytta - slik at det er god lunk når du kommer frem. Du kan også enkelt sette hyttas varmekilder i sparemodus når du går ut for dagen, forteller Teinum.

 

Via en app kan du enkelt styre både temperatur og belysning på hytta. Foto: mostphotos.com

Via en app kan du enkelt styre både temperatur og belysning på hytta. Foto: mostphotos.com

Tilsvarende kan du programmere inn at alle varmekildene skal nå en viss temperatur når dere står opp om morgenen.

- Løsningen er utrolig mye enklere enn å skulle gå rundt og justere hver eneste panelovn og varmekilde hver gang du legger deg eller drar ut. Det hadde du sannsynligvis aldri giddet å gjøre over flere dager, sier hun.

Det finnes også mer avanserte system der du i tillegg til å styre panelovner og andre varmekilder, også kan slå av og på lys, koble ut brannfarlig elektrisk utstyr som komfyr, TV og kaffetrakter som ofte står på standby. Systemet kan du styre fra en sentral enhet i hytta, via internett eller SMS.

 

Tips 2: Monter tetningslister

I gamle, trekkfulle hytter forsvinner mye av varmen fra panelovner, peisfyring eller andre varmekilder ut av hytta. Sprekker rundt dører og vinduer gjør at kald luft trekker inn og kjøler ned innetemperaturen, som igjen fører til at du bruker mer energi til oppvarming.

- Du blir kvitt sprekkene ved å montere tettelister, noe som er det enkleste og rimeligste du kan gjøre for å redusere energibruken, tipser Teinum.

 

Tettelister er både billige og enkle å montere. Foto: Shutterstock

Tettelister er både billige og enkle å montere. Foto: Shutterstock

Gevinsten ved dette er stor, ifølge Enova. Tettelister reduserer nemlig energiforbruket med omtrent 25-50 kWh i året per løpemeter, avhengig av hvor stor lekkasjen er, skriver de i en digital brosjyre om energisparing på hytter.

Anders Kirkhus, seniorrådgiver hos Sintef Community, har et triks til hvordan man kan avdekke hvor det trekker mest.

– Velg en dag når det er kaldt og vindfullt og sjekk langs vinduer, dører, oppunder taklister eller under gulvlister. Det beste er faktisk å legge kinnet inntil og kjenne etter, for det er mer følsomt enn hånden, sier han.

Han forklarer at dersom det trekker mest nederst ved gulvet så kan det være lurt å ta av gulvlistene og etterisolere med litt bygningsisolasjon, for så å sette listene på igjen.

– Hvis det trekker langs dører og vinduer så er det svært effektivt og enkelt å utbedre med tetningslister.

Tettelister får du kjøpt for omtrent 100 kroner og oppover i de fleste byggvareforretninger eller varehus som Monter, Maxbo, Jula, Biltema og Clas Ohlsson.

Tips 3: Bytt til moderne vinduer

Gamle og dårlig isolerte vinduer er også et stort energisluk, spesielt isolerglassvinduer fra 70-tallet eller tidligere.

"Når vinduene er dårlige så klarer de ikke å holde på varmen, og du må bruke mer energi for å holde det varmt. Det er både dyrt og lite bærekraftig."

- Hildegunn Skage Teinum

Ingen vil fyre for kråka, men uten solide vinduer blir det dessverre slik. Bytter du derimot til moderne lavenergivinduer, får du bedre inneklima og varmeøkonomi, skriver Enova på sine nettsider.

Selv om nye vinduer koster, er gevinstene mange, blant annet redusert varmetap, bedre komfort og slutt på kaldras fra vinduene.

Tips 5: Bytt til Led-pærer

Har du gamle energikrevende lyspærer i lampene på hytta, vil du også spare strøm på å bytte disse med LED- eller sparepærer. Disse bruker mye mindre watt – og er dermed billigere i drift.

- LED-pærer har 90 prosent mindre strømforbruk enn tradisjonelle lyspærer, og LED-pærer har opptil 50 ganger lenger levetid. Det lave strømforbruket er spesielt ideelt for deg med solcelleanlegg på hytta eller i båten, hvor du må ha et bevisst forhold til strømforbruket ditt, skriver Sunwind, som selger produkter i hytte, grill- og fritidsmarkedet.

Teinum tipser også om at det bli en vane å slukke lysene i rom du ikke bruker.

- Det sparer deg for strøm – og dermed også penger.

"Slukk lyset i rom du ikke bruker"

- Hildegunn Skage Teinum

Tips 6: Sjekk at du har en god strømavtale

Sørg for at du har den avtalen som passer best til ditt strømforbruk.

Se våre strømavtaler