Foto: Rihard Skubilis

Vestlendinger skiller seg ut i ny undersøkelse

Publisert: 05/10/2021


Frykten for at strømprisen skal gjøre ytterligere hopp, er stor i vest. En ny undersøkelse viser nemlig at vestlendingene skiller seg ut som landets aller mest bekymrede strømkunder.

I en fersk undersøkelse fra NorgesEnergi svarer hele 28 prosent av de spurte fra Vestlandet at de er svært bekymret for strømprisen fremover. 
 
– Norske strømkunder er bekymret og fortvilet over de ekstreme strømprisene, og mest av alle vestlendingene, sier Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi.

Så bekymret er folk i din region:

Kartet under viser andelen som er svært bekymret for høy strømpris i de ulike landsdelene. (Kilde: Ipsos, 9/2021)

Strømundersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra NorgesEnergi, og tar for seg folks holdninger til ulike strømspørsmål over hele landet.  
 
– Vi ser at folk midt og nord i landet er minst bekymret. Det er ikke så rart, for strømprisen har vært langt lavere i nord enn sør i landet den siste tiden, sier Gundersen. 
"Norske strømkunder er bekymret og fortvilet over de ekstreme strømprisene"

- Geir Arne Gundersen

Slik fordelte svarene seg på spørsmålet om hvor bekymret folk er for høye strømpriser denne høsten og vinteren. Hele 70 % svarer at de er bekymret, litt bekymret eller svært bekymret for strømprisene:

Slag i trynet på meningmann

Strømprisen har aldri vært så høy, og det får folk på Vestlandet til å se svart. Bergenseren Morten Storevik er både bekymret og forbanna. 
 
– Vi vestlendinger får en stor smekk i trynet nå, en flat hånd av dimensjoner. Vi er ikke i nærheten av forberedt på de toppene vi ser i strømprisen nå. Strøm er jo for guds skyld ikke et luksusgode. 
"Strøm er jo for guds skyld ikke et luksusgode."

- Morten Storevik

Storevik mener at den vanlige forbrukeren har blitt lurt, mens industrien har fått alle godene.  
 
– Den menige mann taper strømkampen. Vi sitter på et aldrende strømnett og betaler i søkk og kav mens industrien blir prioritert.  
 
Han er spesielt opptatt av de mange som har hatt det tøft under pandemien. 
 
– Vi har en masse folk som har gått arbeidsledig på grunn av korona og gjort det beste ut av det. Nå får de smelt en tre ganger høyere strømregning i fjeset. Det føles vanvittig urettferdig.
"Vi har en masse folk som har gått arbeidsledig på grunn av korona og gjort det beste ut av det. Nå får de smelt en tre ganger høyere strømregning i fjeset. Det føles vanvittig urettferdig."

- Morten Storevik

Foto: Richard Semik - mostphotos.com

Strømsjokket treffer mange

Thea Olsen er forbrukerøkonom i Danske Bank, og hun mener det viktig å forberede seg godt på de potensielt høye regningene som kan komme fremover. Strøm kommer nemlig på toppen av at det varsles om økte boliglånsrenter.  
 
– I Norge er vi vant med lave strømpriser, men tidligere i høst så vi at prisene nærmest over natta gikk til himmels. Det skaper stor usikkerhet blant folk. Så jeg forstår godt at mange er bekymret.
"Jeg forstår godt at mange er bekymret"

- Thea Olsen

Den engasjerte forbrukerøkonomen minner om at strømsjokkket trolig treffer de med dårligst råd hardest.

– Det er nok fortsatt mange som ikke er forberedt på hvilken betydning strømprisene kan ha for dem. Tenk, 19 prosent av befolkningen bor i familier som ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift.

Hun oppfordrer folk til å forberede seg på at strømprisen kan holde seg høy over tid.

– Jeg tenker det fornuftig å forberede seg så godt man kan på vinteren som nå kommer. Det er mulig å redusere strømforbruket, du kan sjekke om du har en best mulig avtale, og du kan bygge opp en bufferkonto.

"Jeg tenker det fornuftig å forberede seg så godt man kan på vinteren som nå kommer. Det er mulig å redusere strømforbruket, du kan sjekke om du har en best mulig avtale, og du kan bygge opp en bufferkonto."

- Thea Olsen

Ta kontroll på forbruket

Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi mener vi må holde hodet kaldt, og selv ta aktive grep for å redusere forbruket.

– Folk har kjent litt på et slags sjokk det siste året, spesielt i Sør-Norge. Strømprisen har gjort et kjempehopp, dette er ikke noe kundene våre har opplevd før. Den siste måneden har det heldigvis vil jeg si, regnet en del. Vi får krysse fingrene for at kraftprodusentene nå får fylt på i vannmagasinene sine slik at strømmen blir billigere.

Tips 1

Senk innetemperaturen

Sjekk om du kan senke temperaturen litt inne. Ingen skal sitte inne og fryse, men klarer du å redusere med en grad eller to er det penger å spare. Innetemperaturen er det som i størst mulig grad påvirker forbruk og dermed strømregningen din.

Tips 2

Sjekk strømavtalen din

Det finnes mange strømleverandører som lokker deg inn på avtaler som kun er gunstig i en kort periode for deretter å bli svært dyre. Se våre avtaler.

Tips 3

Dusj smartere

Dusj med god samvittighet, men litt kortere enn du pleier. Varmtvann krever også mye strøm. Har du ikke fra før; vurder å installere sparedusj.