6 tips som hjelper deg å spare

Ikke alle strømsparetips er like dyre eller vanskelig å gjennomføre. Her er våre 6 beste tips. 

1. Senk temperaturen
Senker du innetemperaturen med bare noen få grader gir det store besparelser viser beregninger utført med Enøk-kalkulatoren på enok.no. Mange har i tillegg varme på i rom som ikke benyttes, og det kan være lurt å skru ned varmen her.  

Dersom du har et årlig forbruk på 25 000 kilowattimer og en innetemperatur på 23 grader, vil du, gitt en gjennomsnittspris på 97 øre per kilowattime, spare over 4000 kroner ved å redusere temperaturen med tre grader.   

— Noen få grader ned på temperaturen gjør virkelig mye for strømregningen, og er nok det enkle strømsparetipset som vil ha størst positiv effekt på familieøkonomien, sier PR-ansvarlig i NorgesEnergi, Rita Lund Thune.   

2. Reduser temperaturen om natta
Det skal være komfortabelt å være inne når det er kaldt ute. Men de 8-10 timene vi sover hver natt er det lurt å redusere temperaturen i huset ytterligere. I følge Enova bør likevel ikke temperaturen gå særlige mye under 16 grader. Blir den mye lavere vil det brukes mye energi for å komme opp i en komfortabel temperatur igjen. 

3. Kle på deg
Å redusere temperaturen ett par grader er positivt for lommeboka, men for noen er det vrient å endre vane. Luksusen det er å opprettholde en høy innetemperatur kan imidlertid bli kostbar.   

— Med det kalde været som har preget landet vårt i lang tid, så bruker vi naturlig nok mer strøm på å opprettholde den samme temperaturen. Banalt nok kan løsningen bli å kle på seg en genser ekstra og ta tøfler på beina, uttaler Terje Hamre i Norsk familieøkonomi.   

4. Sjekk tettelistene rundt vinduer og dører
Sprekker rundt dører og vinduer gjør at kald luft trekker inn i boligen. Det kan være vanskelig å oppdage dette problemet, og mange sliter med stort varmetap uten at de kjenner noe til trekken. Du blir kvitt sprekkene ved å montere tettelister, noe som er det enkleste og rimeligste du kan gjøre for å redusere energibruken. Avhengig av luftlekkasjens størrelse kan man spare 25-50 kWh/år per løpemeter som tettes, mens kostnaden per meter tettelist kan være under 10 kr/løpemeter [2]. Tettelister får man kjøpt for en rimelig penge hos mange ulike butikker og forretninger. 

5. Invester i en ENØK-befaring 
Dersom du er i tvil om hvilke energitiltak du bør gjøre i din bolig kan det være gunstig å bestille en energirådgiver som kan kartlegge tiltak i boligen din. Energirådgiveren vil lage en liste over prioriterte tiltak som passer din bolig best, og som kutter energibruken mest. Slik kan du enklere ta et valg om hva som bør gjøres. For energirådgivning i bolig får man inntil 7 500 kr i støtte fra Enova avhengig av kostnadene man har i forbindelse med befaringen. [1] 

6. Ikke fyr for kråkene
Dette gjelder spesielt om vinteren. Vi fyrer og varmer for å holde en levelig innetemperatur, men i blant er det lurt å få inn litt frisk luft. Istedenfor å ha et vindu på gløtt hele dagen kan det lønne seg og ta en «luftesjau». Opp med vinduer i 5-10 minutter – og lukk igjen. 

BONUSTIPS:

Sørg for at du har en god strømavtale!

 

Kilde:  

[1] Enova.no 
[2] Energiattestens tiltaksliste Veiledning for boligrådgivere. 
www.enok.no/felleskalk3952.html?f=innetemp