5 enkle sparetips for studenter

Publisert: 10/4/2019
Hovedbilde: unsplash.com - Ray Everton


Synes du det er dyrt å velge miljøvennlig, og vanskelig å kutte forbruket? Gjør noen nye valg i hverdagen som belaster både miljøet og lommeboken litt mindre.

 

Kjøpt siste modell? Send den gamle videre 

Noen ganger vil du bare ha noe som er bedre. Så du erstatter en fullt brukbar tv, hårføner eller sykkel med en nyere modell. Ikke ha dårlig samvittighet for det – men kvitt deg med det gamle produktet på en samvittighetsfull måte.

Istedenfor å sette den gamle tv-en i boden eller la sykkelen du ikke bruker stå ute og ruste – selg det nå, mens det har en verdi for andre, eller gi det bort mens det er i sesong.

Da hjelper du andre med å unngå å kjøpe nytt, og du har spart miljøet for belastningen av et nytt produkt.   

Lyst på ny sykkel - selg den gamle først!

Lyst på ny sykkel - selg den gamle først!

​Gå på shopping med en søppelpose  

Ta med deg en pose ødelagte eller avlagte klær neste gang du skal innom Hennes & Mauritz. De samler inn tekstiler som brukes i klesproduksjon med resirkulerte materialer. 

Det er litt jobb å drasse på posen, men det hjelper deg til å tenke gjennom hva du faktisk skal ta deg bryet med å bære hjem fra butikken. Vil den billige genseren bli et nytt favorittplagg, eller kommer du til å bære den til resirkulering om et halvt år?  

 

Billig søppel eller brukt luksus? 

Pris er ikke lenger den beste grunnen til å kjøpe brukt. Du kan få nesten hva som helst fraktet direkte fra Kina, men selv om det er billig, blir det ikke bærekraftig. 

Shoppestopp er et drastisk tiltak for å få ned forbruket, men hva med å bestemme deg for å handle brukt, når det er mulig?

Shopping gjennom apper og nettsider som Tise, Shpock og Finn gjør det mulig å kjøpe kvalitetsvarer du ikke ville tatt deg råd til ellers. Og gjør du et bomkjøp, er det bare å selge det videre. 

Bestem deg for å handle brukt når du har mulighet. Det finnes flere nettsider og apper for kjøp og salg av brukte ting.

- Ante Vestibulum

Foto: mostphotos.com - Sherratt John

Kast mindre, betal mindre  

Hver og en av oss kaster 425 kilo husholdningsavfall i året*. For at en større andel av avfallet skal bli kildesortert, tilbyr noen kommuner redusert renovasjonsavgift dersom du har lite restavfall eller tømmer søppel sjeldnere. Det betyr at det er penger å spare på å være nøye med kildesorteringen.

Hva kaster du i restavfallet i dag, som egentlig kan kildesorteres? Husk at Fretex og andre organisasjoner tar imot ødelagte tekstiler i sine innsamlingsbokser.

Et tiltak som sparer deg for alle turene til søppelkassen med tunge matavfallsposer, er komposteringstrenden bokashi. Det er i hovedsak en kompostbeholder som får plass under kjøkkenbenken, som lager næringsrik plantejord av matavfallet ditt. Du får både prima komposteringsjord til hagen eller plantene i vinduskarmen, og et lite tilskudd til innkjøp av utstyret, dersom kommunen din er med på en av tilskuddsordningene for bokashi. 


*per innbygger i 2017. Tall fra SSB 

Bokashi gir deg næringsrik jord til kjøkkenhagen. Foto: unsplash.com

Bokashi gir deg næringsrik jord til kjøkkenhagen. Foto: unsplash.com

Kjøp ren strøm

Synes ikke du heller at det er så gøy at strømmen du bruker, kommer fra atomkraft- eller kullkraftverk?

Noen ganger koster det mer å velge miljøvennlig, men ikke om du velger strømavtale med opprinnelsesgaranti hos NorgesEnergi.

Da bruker du forbrukermakten din til å øke etterspørselen etter fornybar energi, og gjør det mer lønnsomt for kraftprodusentene å investere i ren energi.

For selv om Norge produserer strøm fra 100% fornybare energikilder (vann, sol- og vindkraft), gjør det globale strømmarkedet at vi bare får 16% av den rene strømmen i stikkontaktene våre i Norge.

I tillegg betaler NorgesEnergi 100 kr i året til det viktige arbeidet Regnskogfondet gjør for hver kunde som tegner denne strømavtalen. I 2020 donerte NorgesEnergi nesten 4,7 millioner kroner til Regnskogfondet.

Bestill strømavtale med opprinnelsesgaranti

Les mer om 100 % Fornybar Energi