5 enkle miljøvalg som det står respekt av

Oppdatert: 15/06/2023
Hovedbilde: mostphotos.com


Himler barna med øynene over flyturer, kjøttmiddager og din nye bil? Gjør noen bærekraftige grep som gjør deg til et godt forbilde!

Klart du vil være miljøvennlig, og du sorterer jo avfall og panter flasker. Men å kutte forbruket? Det er ikke alltid like lett. Smartere forbruk er første steg for deg som vil leve mer miljøvennlig. Her får du fem kjappe tips som gir deg respekten tilbake!

​Kjøpt siste modell? Send den gamle videre

Noen ganger vil du bare ha noe som er bedre. Så du erstatter en fullt brukbar telefon, laptop eller sykkel med en nyere modell. Sløsing? Ikke hvis det kommer noen andre til gode.

Kvitt deg med de gamle produktene med en gang – mens det har en verdi for andre. Da hjelper du andre med å unngå å kjøpe nytt, og du har spart miljøet for belastningen av et nytt produkt.

Med Finn-appen eller på Tise lager du enkelt en annonse. Produkter som er dyre i innkjøp er lett å få solgt, særlig om du priser det litt lavere enn alle andre. Skriv i annonsen at produktet må hentes, så slipper du å bruke tid på å svare interessenter som vil møtes et annet sted eller få det sendt med posten.

Mindre verdifulle ting kan du jo gi bort? Lag et hjørne i boden med ting til det lokale loppemarkedet, så kommer det hele nærmiljøet til gode.

Selg det du ikke lenger trenger på nett.

Selg det du ikke lenger trenger på nett.

Vær han kule fyren på sykkel

Du vet den følelsen som oppstår i en gruppe når alle har parkert bilene sine ved møtelokalet, og så kommer sistemann susende på sykkel, som den sporty sprekingen. Alle himler med øynene, men egentlig vil alle være ham.

Bli den fyren, han er helt rå! Han gidder ikke å være lenket til bilen. Han kjører kanskje elbil til møter på regnværsdager, men om sommeren kan han like gjerne ta toget, bussen, sykle eller gå.

Fordi han vet at å ta en ny vei til jobben eller dagens avtaler, øker kreativiteten. Og at ved å bruke tid på å forflytte seg, bruker han egentlig tid på å avslutte oppgaver og omstille seg på å utføre nye. Og kanskje derfor er han en fyr som alltid kommer opp med en idé som til syvende og sist redder dagen.

La bilen stå, og se hva som skjer.  

Foto: unsplash.com - Victor Vox

Ikke la deg friste

Det er fristende å kjøpe billige produkter fra Kina. Hvorfor betale 100 kr for en ladekabel når du kan få fem for 50 på AliExpress – rett hjem i posten? Problemet med å handle direkte fra Kina er ikke nødvendigvis miljøavtrykket. Det er fordi billige produkter kommer uten garanti.

Kjøper du kabelen på en norsk butikk, har de gjort en kvalitetssjekk for deg. Du slipper å sitte igjen med fem ladekabler der to av dem virker, og en stigende irritasjon blandet med skam over at du lot deg lure.

Å dra ut på handletur er også en garanti – for at du virkelig trenger produktet. Netthandel er så kjapt og effektivt at vi samtidig har vendt oss til å oppfylle behovet for ting umiddelbart. Det er så fort gjort å kjøpe noe på nett, men det er også fort gjort å angre. 

 

Kast mindre, betal mindre

Hver og en av oss kaster 425 kilo husholdningsavfall i året*. (*per innbygger i 2017. Tall fra SSB)

For at en større andel av avfallet skal bli kildesortert, tilbyr noen kommuner redusert renovasjonsavgift dersom du har lite restavfall. Det betyr at det er penger å spare på å være nøye med kildesorteringen.

Hva kaster du i restavfallet i dag, som egentlig kan kildesorteres? Husk at noen organisasjoner tar imot ødelagte tekstiler i sine innsamlingsbokser. Det samme gjelder enkelte kleskjeder der du kan levere inn de ødelagte tekstilene dine og få en rabattkupong for bryet. 

Et tiltak som sparer deg for alle turene til søppelkassen med tunge matavfallsposer, er komposteringstrenden bokashi. Det er i hovedsak en kompostbeholder som får plass under kjøkkenbenken, som lager næringsrik plantejord av matavfallet ditt. Du får både prima komposteringsjord til hagen, og et lite tilskudd til innkjøp av utstyret, dersom kommunen din er med på en av tilskuddsordningene for bokashi.

Med Bokashi får du supernæring til jorda.

Med Bokashi får du supernæring til jorda.

Kjøp strøm med opprinnelsesgarantier

Betaler du for rengjøring hjemme? Da er kanskje ikke tanken om å betale litt mer for å sikre at det produseres mer fornybar energi helt fjern. Hele 84% av strømmen vi bruker i Norge, kommer fra atomkraft- eller kullkraftverk.

Bestiller du den valgfrie tilleggstjenesten 100% fornybar energi i tilknytning til strømavtalen din, kjøper vi opprinnelsesgarantier tilsvarende ditt strømforbruk. Vi kan ikke si nøyaktig hvor strømmen du får kommer fra, men med opprinnelsesgarantier garanteres det at det produseres strøm tilsvarende ditt forbruk fra fornybare kilder.

100% fornybar energi koster 49 kroner i måneden, i tillegg til 5 øre/kWh.

I tillegg betaler NorgesEnergi 100 kr i året til Regnskogfondet for hver kunde som tegner denne strømavtalen. I 2022 var bidraget til REgnskogfondet på over 5,5 millioner.

Kjøp strøm med opprinnelsesgaranti*

Bestill 100 % fornybar energi

*Tjenesten er valgfri og uten bindingstid og koster 49 kr/md + 5 øre/kWh.