Slik fikser du lik strømreging hele året

19. juni 2018

Med kalde og tørre dager i vinter steg både forbruk og pris, og gjorde strømregningen høyere enn på mange år. Uforutsette utgifter kan være vanskelig å håndtere, men det finnes en løsning forteller leder for privatmarkedet i NorgesEnergi, Geir Jørgensen.  

— Kundene fortalte oss at de var bekymret for strømregningene spesielt om vinteren da forbruk og pris gjerne er på sitt høyeste.  Vi ønsket derfor å gi kundene en mulighet til å betale en lik sum på strømregningen hver måned for på den måten unngå pristoppene.   

De aller fleste strømkundene i Norge har spotprisavtale. Det betyr at kunden betaler like mye for strømmen som det strømselskapene kjøper den inn for. Med strømkonto beregner NorgesEnergi  et månedlig beløp basert på forbruk og gjennomsnittspris. Månedsbeløpet justeres dersom prisene stiger.  Prisen på  strøm bestemmes ut fra balansen mellom tilbud og etterspørsel.  

 
Trygghet i hverdagen 
I et stort hvitt hus nær elven Otra i Vennesla bor familien Lund. Familien består av mor, far og 4 barn og har et høyt forbruk av strøm. I løpet av ett år bruker de nær 50 000 kWh. Det er over dobbelt så mye som en gjennomsnittlig husholdning i enebolig bruker per år.  

Roy Lund (46) har ikke problemer med å forklare hvorfor strømforbruket er så høyt.  

— Huset vårt er stort med mange rom, store vinduer og innredet kjeller. Vi har to varmepumper, basseng i hagen, gigantisk vaskemaskinen dusj som er i bruk mer eller mindre konstant og en hybridbil som stadig lades. Vi setter pris på å ha det godt og varmt inne om vinteren, og gleden ved basseng om sommeren er så stor at vi er villig til å prioritere det.  

Men da strømregningen bikket 9 000 kroner på én måned var det på tide å ta grep. 

— Jeg ble oppringt av en kunderådgiver NorgesEnergi som hadde sett at vi hadde høyt forbruk av strøm spesielt fra november til mars. I forkant av dette hadde jeg fått en gigantisk strømregning, og når jeg hørte om muligheten for å betale et fast månedsbeløp på strøm var beslutningen enkel, sier Lund. 

 
En ny måte å betale på 
En strømkonto er en ny måte å betale strømregningen på som er enkel å forstå og fleksibel å bruke. Strømselskapet fastsetter månedsbeløpet basert på tidligere forbruk, og dersom forbruket endres reguleres månedsbeløpet opp eller ned. Dersom kundene ønsker kan de også betale inn litt mer enn månedsbeløpet tilsier i noen perioder for å ha litt fleksibilitet senere dersom andre uforutsette utgifter skulle dukke opp.  

Den fleksibiliteten setter storfamilien i Vennesla pris på: 

— Strøm har på mange måter blitt enklere. Vi har den samme gode strømavtalen som før, men nå slipper vi å bekymre oss for du ekstra høye regninger på vinteren når vi bruker mest og prisene er høyere enn resten av året.  Vi betaler det samme hver måned, og det overskuddet vi opparbeider oss i sommerhalvåret bidrar til å dekke underskuddet på vinteren. Det er en løsning som passe vår familie helt utmerket, sier Roy Lund.  

Og han er ikke alene om å mene det. Siden ordningen med strømkonto ble innført har titusenvis av kunder sett verdien av strømkonto.  

 — Det er tydelig at dette er noe kundene setter pris på, og dersom vi som strømselskap kan bidra til å gjøre hverdagen enklere for folk gjør vi gjerne det, avslutter leder i privatmarked hos NorgesEnergi Geir Jørgensen. 

Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi sier forutsigbarhet og god planlegging er viktig for å hindre sprekk på familiebudsjettet.    

— Strømutgiftene er jo litt uforutsigbare da forbruket varierer og prisene endres i tråd med markedetMed Strømkonto fordeler du strømutgiftene jevnt utover året, og unngår ubehagelige overraskelser, sier Hamre.  

 ----------------- 

FAKTA