Unngå nettsvindel med enkle grep

Bli kjent med svindelmetoder og sikkerhetstiltak.

  • Overvåk og forebygg nettsvindel
  • Forsikre deg mot økonomiske tap

Les mer om Identitetsvakten

Sikkerhet på nett kan være vanskelig å forstå. De fleste mener at de har god nok kontroll, men svindlerne har blitt mer rutinert. Og det kan være vanskelig å skille forskjellen mellom ekte henvendelser og svindelforsøk.  

Kriminelle «fisker» til seg informasjonen din

Phishingmetoden er en effektiv svindelmetode som finnes i flere varianter.

Eksempel: «Pakken din venter på levering, bekreft betaling i lenken nedenfor» eller «Din BankID er usikret, klikk her».

Metoden er enkel. Svindleren prøver å gjøre deg stresset eller entusiastisk, slik at du klikker uten å tenke deg om. På baksiden står svindlerne og fisker til seg informasjonen som du skriver inn – e-postadresse, fødselsnummer, kortnummer eller passord.

Hva er phishing?

En manipulasjonsmetode der du blir lurt til å oppgi dine personlige opplysninger eller annen konfidensiell informasjon.

Slik kan dine opplysninger misbrukes

1. De kan overta kontoer på sosiale medier

Tyvene ønsker tilgang til så mange ofre som mulig. Ved å overta Facebook-kontoen din, kan de sende meldinger til venner og familie.

Tiltak: Opprett totrinnsverifisering på alle brukerkontoene dine. Ha unike passord til hver konto, og aldri oppgi passordet til noen. Vær skeptisk til konkurranse eller «for gode» tilbud før du klikker.

2. Du kjøper varer og tar opp lån i ditt navn

Kjøp av varer eller forbrukslån i ditt navn kan foregå i lang tid før du oppdager det. Tyvene rekker derfor å gjøre store skader før de blir stoppet.

Tiltak: Opprett frivillig kredittsperre . Lås postkassen din og opprett en digital postkasse, slik at bare du har tilgang til posten din.

3. De tømmer bankkontoen din.

Tyvene kan ringe og si at de er fra banken din, politiet eller Økokrim og forsøker å få deg til å oppgi passordet til din BankID. I verste fall kan de tømme bankkontoen din, uten at du legger merke til det.

Tiltak: Aldri oppgi passord til noen. Ingen aktører vil be deg om dine passord. Er du i tvil om en melding eller telefonsamtale, ikke gjør noe. Legg på og gå via hovedsiden til banken din – aldri via tilsendte lenker.

Løsepengevirus starter med et klikk

Det som skjer er at du mottar en melding, med beskjed om å gjøre noe konkret. For eksempel «last ned denne filen». Vedlegger inneholder skadelig programvare som spres på maskinen din, og gjør enheten utilgjengelig for deg.

Hva er løsepengevirus?

En type ondsinnet programvare som låser offerets datamaskin, typisk ved å kryptere alt innholdet.
Offeret bes om å betale en pengesum for å få dekryptert innholdet og få tilgang tilbake.

Det er ikke bare privatpersoner som kan bli utsatt for skadelige programvarer. Nordic Choice ble utsatt for løsepengevirus i 2021. Informasjon om ansatte ble så lekket på nettet. Det er derfor viktig å huske at dine data eksisterer hos digitale tjenester i hele verden, for eksempel Spotify, Netflix og Facebook.

Slik kan dine opplysninger lekkes fra hvor som helst og havne i hendene hos kriminelle, som enten utnytter dem selv eller selger videre til andre på det mørke nettet.

Identitetsvakten

Beskytt deg mot nettkriminalitet

Med Identitetsvakten fra NorgesEnergi kan du overvåke dine opplysninger i en plattform. Du får beskjed på epost eller SMS om det er lekket informasjon om deg fra dataangrep eller sikkerhetsbrudd.

Varsler om funn av dine opplysninger på nettet gir deg mulighet til å sikre deg mot misbruk. Trenger du hjelp, flere forebyggende råd eller ønsker å snakke med en rådgiver, kan du ringe oss hele døgnet. Reduser risikoen for nettkriminalitet og kom i gang nå.

Les mer om Identitetsvakten