Slik påvirker strømprisene deg

Du har helt sikkert hørt i nyhetene at strømprisene har vært unormalt høye i år. Nylig fikk vi imidlertid gladnyheten om at strømprisene har sunket kraftig på grunn av mye nedbør de siste ukene. Hva betyr egentlig dette for deg?

I år ble en kald og tørr vinter avløst av en sommer med lite nedbør og rekordvarme. Dette førte til tømte vannmagasiner, som i sin tur bidro til unormalt høye strømpriser. Nylig kom imidlertid nyheten om at strømprisene var gått ned. Men strømprisene er like ustabile som været, og i skrivende stund er prisene allerede steget igjen. Riktignok ikke helt opp på det nivået vi så i august og store deler av september, men likevel et godt stykke opp fra det vi så i forrige uke.

Det er mange faktorer som påvirker strømprisene. Dette kan du lese mer om her. Likevel er vi i NorgesEnergi aller mest opptatt av hvordan strømprisene påvirker deg som strømkunde. Hvilke konsekvenser får strømprisene vi har sett den siste tiden for strømregningen du mottar nå i oktober? Og hvordan vil strømprisene bli til vinteren?

 

Høyere strømregning i år enn i fjor

Når strømregningen øker, handler det ofte om at man har fått et økt strømforbruk. Kanskje har familien blitt større, slik at det er blitt flere som bruker strøm? Eller kanskje har man gått til innkjøp av elbil, slik at drivstoffkostnader nå er blitt en del av strømregningen?

Noen ganger opplever man likevel at strømregningen blir høyere selv om strømforbruket ikke har gått opp. Ofte skyldes dette at strømprisene har økt. Men hvorfor er dette relevant når mediene den siste tiden har skrevet om at strømprisene har gått ned? Jo, fordi vi i NorgesEnergi etterskuddsfakturerer slik at du kun betaler for det strømforbruket du faktisk har hatt. Det betyr at strømregningen du vil motta i oktober gjelder for det strømforbruket du hadde i september – da strømprisene fremdeles lå på et langt høyere nivå enn på samme tid i fjor. Det at strømprisene nylig gikk noe ned, vil altså først kunne påvirke strømregningen din senere. Men ser vi på våre analytikernes prisforventninger, er det dessverre ikke tid for å juble riktig ennå.

Forventer fremdeles høye strømpriser

Analytikerne mener nemlig at til tross for at mye nedbør nylig førte til noe lavere strømpriser, må vi må belage oss på høyere strømpriser til vinteren enn det vi hadde i fjor. Siden strømprisene avhenger av været, kan vi selvfølgelig aldri garantere at analytikerne spår riktig. Men det er fremdeles mindre vann i vannmagasinene enn det pleier på denne tiden av året, og for at forventningene til vinterens strømpriser skal endres, er vi avhengige av at det kommer svært mye regn før kulden setter inn.

Det lønner seg å spare strøm

Selv om vi i NorgesEnergi ikke kan påvirke prisen på strømmen vi kjøper inn til deg, kan du som kunde hos oss alltid være trygg på at vi gjør det vi kan for at strømregningen din skal bli så lav som mulig. Visste du at det faktisk bare er 1/3 av strømregningen din som går til kostnader knyttet til den strømmen du faktisk har brukt? De resterende 2/3 går nemlig til skatter og avgifter til staten, samt nettleie til din lokale netteier. I perioder med høye strømpriser er derfor strømsparing det mest effektive middelet for å få en lavere strømregning. Dette kan du lese mer om her.