Logoen til NorgesEnergi

Har du fått høyere strømregning enn normalt? 

Den varme og tørre sommeren førte vannmagasinene til bunns og kraftprisen til himmels. Til tross for nedbør den siste tiden er strømprisene fremdeles høyere enn normalt for årstiden. 

Elhub lanseres - sjekk om du påvirkes!


Fakturaen du nettopp har fått fra oss, eller vil motta de nærmeste dagene, er for september måned. I NorgesEnergi etterskuddsfakturerer vi alltid våre kunder. På den måten betaler du for det forbruket du faktisk har hatt. Vi er sikker på at det er best og tryggest for deg som kunde.  

Strømmen vi produserer i Norge kommer nesten utelukkende fra vannkraft og strømprisen er  dermed avhengig av været. En kald og tørr vinter ble avløst av en sommer med lite nedbør og rekordvarme og det førte vannmagasinene til bunns og kraftprisen til himmels.  

Høyere strømpriser enn normalt for årstiden
De siste ukene har det kommet mye nedbør, og prisene har sunket til dels kraftig. Strømmen du forbruker kjøpes og selges i et felles nordisk kraftmarked som heter 
NordpoolSelv om mye av energien vi forbruker kommer fra vannkraft vil også prisen på kull og Co2 ha betydning for strømprisen du og jeg må betale. I følge E24 er prisen på kull nå den høyeste på fem år, og gjør at strømprisen er på vei oppover igjen.  

Visste du at bare 1/3 av strømregningen din er kostnader knyttet til forbruk? Resten er nettleie og skatter og avgifter? Les mer om det her

De aller fleste strømkundene i Norge har spotprisavtale. Det betyr at de betaler det samme for strømmen som det strømselskapet kjøper det inn for. Prisen på strømmen i september i år var 60 prosent høyere enn i september i fjor viser tall fra Nord Pool. 

Tabellen under viser prisen i øre/kWt inkl. mva.

September 2017 

35,18 

35,10 

38,54 

25,87 

35,10 

September 2018 

55,94 

55,93 

58,77 

46,34 

55,79 

 

Pris på elsertifikater har økt kraftig 
Alle strømkunder i Norge betaler for elsertifikater. Dette er en lovpålagt kostnad som er inkludert i påslaget på din strømregning. Den siste tiden har prisen på elsertifikater steget kraftig, og har dessverre ført til at også vi i NorgesEnergi måtte øke påslaget på strømprisen. 
Hensikten med elsertifikatene er å gjøre det mer lønnsomt for kraftprodusentene å investere i fornybar energi som sol-, vind- og vannkraft. Denne lovpålagte kostnaden betales uavhengig av hvilken strømleverandør du har og finansieres over strømregningen.    

 

— Vi i NorgesEnergi er positiv til tiltak som øker produksjon av fornybar strøm. Imidlertid har prisøkningen på elsertifikater vært på over 400 prosent hittil i år, og sammen med andre avgifter og en generell økning i strømprisen blir det en ekstra belastning for kundene våre sier markeds- og kommunikasjonssjef i NorgesEnergi, Geir Arne Gundersen.

Les mer om elsertifikater her 

 

Har du behov for å dele opp eller utsette betalingen din? Logg inn på Min side.

Tid for å spare på strømmen? Her får du 6 tips for å hindre strømsjokk i vinter