Foto: Bengt Andersson - mostphotos.com

Vestlendinger kunne lett hatt 127 millioner mer å rutte med

28/01/2021


Hadde folk på Vestlandet fulgt dette tipset, kunne de spart store summer på strømregningen.

Hadde alle vestlendinger senket temperaturen inne med én grad i januar, februar og mars, kunne de spart 127 287 608 kroner til sammen på strømregningen, viser ferske beregninger fra NorgesEnergi.

- Det er overraskende å se hvor store summer man kan spare på et så enkelt grep. Det er selvsagt mange ting man kan gjøre for å redusere strømregningen, men det som faktisk virker og gir en stor besparelse, er å skru ned temperaturen, kommenterer Rita Lund Thune i NorgesEnergi.

"Det er overraskende å se hvor store summer man kan spare på et så enkelt grep."

- Rita Lund Thune

Kunne spart millioner av kroner

På landsbasis tilsvarer samme grepet nesten en halv milliard kroner.

Bryter man regnestykket ned på kommuner, viser beregningene at folk i Bergen kunne spart 26,1 millioner kroner til sammen dersom de hadde skrudd ned innetemperaturen én grad hver.

Tilsvarende kunne man i Oslo spart 63,8 millioner kroner på strømregningen, i Trondheim 18,9 millioner, og i Stavanger 13,2 millioner kroner.

Les også: Slik har vi gjort beregningene

- Tallene viser at det ligger et enormt sparepotensiale i dette enkle grepet, sier Eyvind Danielsen.

Selv bor han, kona og to barn i et gammelt trehus fra 1936, hvor de for lengst har innført flere tiltak for å redusere utgiftene til oppvarming. Det å senke innetemperaturen er et av disse.

"Man bør ikke forvente å kunne gå i t-skjorte hele året på 60 grader nord."

– Eyvind Danielsen

Portrett Eyvind Danielsen
Foto: Privat

- Det er de ekstra gradene som er spesielt dyre ettersom varmetapet stiger med økende forskjell mellom inne- og utetemperatur, sier han og bekrefter at han er over snittet bevisst på energiforbruket deres. Det har ført til at familien kun brukte 8772 kWh strøm i hele 2020, noe som er betydelig lavere enn gjennomsnittet for norske husholdninger på 20.000 kWh.

- Dag- og nattsenking på de elektriske ovnene, samt vedfyring, er våre største kilder til gevinst. Vi lar være å varme opp rom som ikke er i bruk, dessuten har vi etterisolert hele huset, sier han.

Danielsen, som også er lokallagsleder i Framtiden i Våre Hender, mener gode tøfler og ullteppe hører vinteren til.

- Man bør ikke forvente å kunne gå i t-skjorte hele året på 60 grader nord. Dessuten er det ikke god helse i å ha for høy innetemperatur, sier han.

Beregninger viser at nordmenn kan spare 496 millioner kroner tilsammen dersom de hadde skrudd ned innetemperaturen med en grad hver.

Foto: Lachlan Gowen - unsplash.com

Sjekk hvor mye folk i de ulike landsdelene kan spare:

Så mye kan du spare per grad

Ifølge regnestykket fra NorgesEnergi vil en gjennomsnittshusholdning spare rundt 198 kroner i strømutgifter i perioden januar, februar og mars, bare ved å senke innetemperaturen én grad. I løpet av et år utgjør det om lag 540 kroner.

- For hver grad du senker temperaturen inne, sparer du omtrent fem prosent av kostnadene dine til oppvarming. Ingen skal sitte hjemme og fryse, men det å redusere temperaturen fra for eksempel 23 til 22 grader i hjemmet sitt, er noe de aller fleste av oss kunne levd godt med, sier Thune i strømselskapet.

Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Energi Norge, er heller ikke fremmed for det enorme besparingspotensialet som ligger i det å senke innetemperaturen et hakk eller to. Han påpeker at det generelt anbefales å ha en innetemperatur på 18-21°C i rom man oppholder seg i.

- Kanskje trenger du ikke ha på varme på soverommene, men bare åpne dørene for å slippe inn varme noen timer før du legger deg, sier han og minner samtidig på at når det er vinter og svært kaldt ute, kan det være lurt å ha en romtemperatur på minst 10-12 °C, slik at ikke rørene fryser og sprekker i rom eller hytte som ikke er i daglig bruk.

Portrett Ulf Møller
Foto: Øystein Andreas Bjerke

"Det anbefales en innetemperatur på 18-21 grader i rom du oppholder deg i."

- Ulf Møller

Den næringspolitiske rådgiveren oppfordrer også til å bruke tidsstyring på varmekildene. Da kan man spare strøm, rett og slett fordi man bare bruker varme når man trenger det.

- Du kan bruke sentralstyring for temperaturkontroll over hele boligen, eller et koblingsur for å slå av og på strømmen til faste tider, tipser han.

Har du en strømleverandør som er billig over tid?

De fleste som har byttet strømleverandør de ti siste årene har byttet til NorgesEnergi (Kantar 2010-2020)

Slik blir du kunde hos oss