Hvordan lykkes som gründer? Slik skapte bowlingkongen sitt imperium

Publisert: 23/11/2020


Rune Skandsen hadde jobbet med bowling en god stund før han åpnet sin første Lucky Bowl i Stavanger i 2015.

– Jeg så at det manglet noe i dette markedet. Bowlinghaller hadde fått et frynsete rykte, og det var mye slitne lokaler og enkel gatekjøkkenmat, sier gründeren bak Lucky Bowl-kjeden.

– Jeg mente at det var rom for et konsept med høyere kvalitet og restaurantatmosfære, og hadde oppskriften klar: Jeg ville skape et sted med gode burgere og tidløs innredning, med bra stemning for både barn og voksne. Det viste seg at jeg var inne på noe, for nå er vi 14 filialer i Norge – og en i Sverige. Og vi har ikke tenkt å gi oss der, sier Rune.

Rune Skandsen, Lucky Bowl

Rune Skandsen, Lucky Bowl

"Jeg ville skape et sted med gode burgere og tidløs innredning, med bra stemning for både barn og voksne. Det viste seg at jeg var inne på noe, for nå er vi 14 filialer."

- Rune Skandsen

Magefølelsens magi

– Mitt tips til andre som har lyst til å satse, er å følge magefølelsen og ikke grave seg ned i Excel-ark. Du finner ikke svarene i papirer og kolonner, men i det som skjer der ute, sier Rune med overbevisning.

– Det er selvsagt nødvendig å hele tiden justere i forhold til økonomisk resultat, og tilpasse seg, men det som er avgjørende er å ha troen på konseptet og ikke vingle for mye. Ikke snu deg helt rundt hver gang det kommer en hump i veien, oppfordrer gründeren. Du må ha et klinkende klart budskap – folk må vite hva de får.

 

Den gode energien

– God energi kommer med frihet under ansvar, mener Rune.

– Alle må føle at de blir sett, hørt og satt pris på. Jobben utgjør en tredjedel av livet, så det er viktig å legge til rette for at folk skal ha det bra. Lykkes du med det, skaper du eierfølelse og engasjement for arbeidsplassen, hevder gründeren. Da blir det en kultur. Uten gode og flinke folk er du ingenting!

"Uten gode og flinke folk er du ingenting"

- Rune Skandsen

Magdalena hos Lucky Bowl sprer både glede og god energi på jobben.

Magdalena hos Lucky Bowl sprer både glede og god energi på jobben.

Fokuser på lyspunktene

– I vanskelige tider som nå, er det ekstra viktig å finne den gode energien, sier Rune. Han har måtte stenge mange av bowlinghallene på grunn av nye smittevernregler.

– Pandemien er kjip og trist for alle. Jeg tror man må finne lyspunktene og fokusere på det man kan gjøre noe med selv. Det er som det er, og man får bare vente. Imens får man prøve å gjøre de tingene som gir en energi, jobben er jo strengt tatt bare en del av livet, sier Rune.

– Det å skape noe gir energi for meg, og det å hjelpe folk til å skape noe for seg selv. Min jobb er å få puslespillet til å gå opp!

 

Du blir ikke rik inne på kontoret

– Pengene skapes ute der folk lager opplevelser, sier Rune.

– Du tjener ingenting på å flytte papirer på kontoret. Etter min mening kan du ikke ha et tungrodd system hvis du skal lykkes, hevder han.

– Du må skape en effektiv organisasjon. Ikke lag deg masse kontordager, men gjør det du kan best! Det er tvilsomt at dette er tall og papir, så mitt råd er å få noen andre til å hjelpe deg med de tingene, sier Rune med overbevisning.

"Både bowling og forretninger handler om fokus. Hold øynene rettet mot målet og sikt deg inn mot suksess. "

- Rune Skandsen

Stol på ekspertene

– Jeg er opptatt av å finne riktige leverandører som jeg stoler på, sier Rune.

– På energi har vi brukt NorgesEnergi siden 2016, og de ble valgt fordi de hadde en prismodell som passet oss, og de leverer over hele landet. For meg er det avgjørende med gjensidig tillit, og vi stoler på at NorgesEnergi gir oss de prisene vi skal ha, sier han.

– Med 14 lokaler fra 1000–2200 kvadratmeter er energi en vesentlig kostnad for oss, så det er superviktig med gode rutiner og en samarbeidspartner som kan det de holder på med. Selv kan jeg ingenting om strøm, og jeg har overhodet ingen interesse for å sitte å finne ut av øresparing selv! Så bruker jeg tiden på det jeg kan best, sier Rune med et smil.

Henning Waage-Larsen er bedriftsrådgiver i NorgesEnergi og gir bedrifter råd om strømforbruk, strømsparing og enerigeffektivisering.

Henning Waage-Larsen er bedriftsrådgiver i NorgesEnergi og gir bedrifter råd om strømforbruk, strømsparing og enerigeffektivisering.

Heier på bedrifter med god energi

NorgesEnergi Bedrift leverer strøm til bedriftskunder over hele landet og støtter det Rune sier.

‌– Vi hjelper til med å finne den strømavtalen som passer din bedrift best. I tillegg kan vi analysere forbruket for deg og sjekke om det er noe som kan gjøres for å få ned forbruket. Vi gir også råd om strømsparetiltak og energieffektivisering, forteller bedriftsrådgiver Henning Waage-Larsen i NorgesEnergi.

‌– Kontakt oss gjerne for en uforpliktende samtale dersom du ønsker å få mer kontroll over strømbruken i bedriften din, sier Henning.

Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat

Fyll ut kontaktskjema