Slik får du lucky strike på strømregningen

Publisert: 24/11/2020


– I et bowlinglokale er det mye lys, lyd og fancy effekter. Men de skikkelige strømslukerne er de du ikke ser, sier bedriftsrådgiver Henning Waage-Larsen fra NorgesEnergi. Han er på besøk hos Lucky Bowl på Lørenskog, som har vært kunde hos NorgesEnergi siden 2016.

– Oppvarming og ventilasjon utgjør gjerne 50–60 prosent forbruket sier han, og peker mot ventilatoren i taket. Og når du har 14 ulike lokaler, sånn som Lucky Bowl, da er det jo klart at det er mye å spare ved å tenke litt energismart.

– Man kan kutte mye ned på forbruket hvis man gjør noen enkle grep, uten at det går ut over komforten. Det er litt som med bowling: Det er ikke flaks, men fokus, ler Henning.

"Strømsparing er ikke flaks, det er fokus"

- Henning Waage-Larsen

Få kontroll på lysbruken

– Lysbruk er også en viktig faktor i energiregnskapet, sier Henning.

– Jeg anbefaler å investere i løsninger som hjelper deg med å tidsstyre lyset. Tenk over åpningstidene til bedriften; mange kontorer har for eksempel lyset på hele døgnet, og det er jo bortkastet hvis de fleste går hjem klokken fem, eller sitter på hjemmekontor. Her snakker vi et sparepotensial på opptil 70 prosent!

 

Spør proffene

– Det finnes mange gode apper der ute som hjelper deg med dette, forteller Henning, men han anbefaler også å ta kontakt med en profesjonell energirådgiver.

– Som bedriftskunde hos NorgesEnergi kan du få gratis rådgivning fra energirådgiverne i Norconsult, som vi samarbeider med, sier han.

– Dette er et tilbud jeg mener flere burde benytte seg av!

 

Velg riktig lys

– Et annet tips er å bytte til en energibesparende lystype, fortsetter Henning.

– Jeg anbefaler å bytte til LED-lys; de kan dimmes til riktig lyssetting, som både gir økt komfort, og mer sparing. Halogenspotter derimot, det er noen skikkelige strømslukere!

 

Les også: Fordeler ved energibesparende belysning

Ut med halogen, inn med LED! 
Bytt til lavenergi-pærer og spar masse på strømregninga. 

Én grad kan bety tusenlapper

– Det er ganske vilt hvor mye du kan spare bare ved å skru ned temperaturen med bare én grad, sier Henning.

Han tar seg en liten tenkepause før han legger frem et regnestykke:

– La oss si at bedriften bruker 100 000 kWh på et år, og strømprisen er 80 øre - da kan dere lett spare 4000–6000 kroner i året.

 

Winter is coming

– Jeg er klar over at mange bekymrer seg for høyere strømpriser når vinteren kommer, så jeg anbefaler alle å sjekke termostatinnstillingen; er det mulig å sette den én grad ned?

– Å dekke til vinduene er et annet triks som mange glemmer, sier Henning.

– Lameller og gardiner gir faktisk en ganske stor luneeffekt når det er kaldt, sier han.

– Og hvis du først må lufte; gjør det kjapt og gale! Sjokklufting er mye smartere enn langlufting, så min anbefaling er å sette alt på vidt gap og lufte raskt.

 

Oversikt er alfa og omega

– Jeg mener at det aller viktigste er å få bedre kontroll på strømforbruket, sier Henning.

– Det vanligste spørsmålet vi rådgivere får, er folk som lurer på hvorfor regningen er så høy som den er. Vi kan se hva som er årsaken til at forbruket er unormalt, sier Henning.

– Vi kan analysere forbruket i forhold til døgnet og sesong, så det blir lettere å se hvor man bør rette fokuset.

Ved å analysere forbruket til bedriften din får du bedre oversikt og dermed kan du ta målrettede grep for å senke strømforbruket.

Ved å analysere forbruket til bedriften din får du bedre oversikt og dermed kan du ta målrettede grep for å senke strømforbruket.

Ved å analysere forbruket til bedriften din får du bedre oversikt og dermed kan du ta målrettede grep for å senke strømforbruket.

Energivakten

– Mange kunder synes det er vanskelig å holde oversikten selv, og da anbefaler jeg tjenesten Energivakten, sier Henning.

– Hvis dere er en kjede som Lucky Bowl, som har 14 filialer i Norge, får dere en helhetlig oversikt, samtidig som den enkelte manageren får egen tilgang.

Med Energivakten blir det også enklere å forutse strømkostnadene og budsjettere for dem, sier Henning.

– Energivakten er gratis for alle bedriftskunder hos NorgesEnergi, men oppgraderer dere til Energivakten Pluss følger det med gratis energirådgivning i tillegg, presiserer Henning.

– Når du har god oversikt er det lettere å avsløre strømslukerne og gjøre målrettede sparetiltak.

 

Les mer om Energivakten