Erling Hauer produserer sin egen varme – og 25 000 julestjerner. Les om halmfyringsanlegget på Hauer Gård og Gartneri.

Erling Hauer produserer sin egen varme – og 25 000 julestjerner.

Tredje generasjons gartner

Erling tok over gartneriet i Drøbak etter sin far, som igjen overtok etter sin far, som startet Hauer Gård og gartneri på 50-tallet. Her produseres de blomstrende potteplanter som krysanteum, ildtopp og begonia, som de leverer til ulike blomsterbutikker rundt om i landet. Nå er det store veksthuset på gården fylt med små grønne planter som skal bli til røde og hvite julestjerner. Hele 25 000 julestjerner skal produseres til julesesongen, og det med hjemmelaget varme fra gården.

– Klassikerne holder seg fortsatt godt. Folk flest ønsker seg fortsatt røde julestjerner til jul, sier Erling.


«Klassikerne holder seg fortsatt godt. Folk flest ønsker seg fortsatt røde julestjerner til jul.»

Vil du ha full kontroll på strømbruken?

 

Les om Energivakten Pluss her

Perfekt temperatur

I det store veksthuset er det katten Linus som er sjefen – her koser han seg i deilige 20 grader.

– Her er det godt og varmt og aldri dårlig vær. Det er nok hovedgrunnen til at han trives så godt her inne, sier kattefar Erling.

Riktig temperatur er også avgjørende for at blomstene skal trives. Erling forteller at de er nøye med å justere temperaturen i veksthusene sånn at den er optimal i forhold til de ulike vekstfasene til blomstene. Når julestjernene er helt små, skal de for eksempel ha 21-23 grader. Når de er blitt to måneder gamle, trenger de en litt lavere temperatur.

Bilde av grønne planter som skal bli julestjerner
Bilde av bugnende blomster

Mye lys og mye varme

Inne i veksthusene er det mange innretninger som bidrar til å skape et perfekt klima. Veksthusene er utstyr med avanserte systemer for lufting, vanning og vekstlys som sørger for ideelle forhold for de ulike plantene. Erling forteller at dagslyset har veldig mye å si for plantenes vekst og det ferdige produktet.

– En fin, men ikke alt for varm sommer, sammen med gode høstdager som nå, er optimalt, forklarer han.

For en blomsterperfeksjonist handler det alltid om å avle fram et best mulig produkt, og da har lysforholdene alt å si.

– Vi må kontrollere dagslyset gjennom de ulike sesongene, forklarer Erling. Han har blant annet montert skyggeduker langs veggene, som også fungerer som luning på kalde vinterdager.

På utsiden av veksthuset viser han oss en vegg med styringsbokser som kontrollerer forholdene i de ulike veksthusene.

– Det meste går på automatisk, forklarer han.

Erling har også investert i noen smarte maskiner som gjør jobben enklere for de fem ansatte; potteplantemaskinen kan for eksempel fylle ca. 30 potter i minuttet.

Bilde av masse grønne planter

Lamper som sluker strøm

Med 3500 m2 veksthus går det med en del strøm.

– Vekstlysene er det desidert største strømsluket på bruket, det er det ingen tvil om, sier Erling.

Bilde av Erling i gartneriet

«Vekstlysene er det desidert største strømsluket på bruket, det er det ingen tvil om.»

Vil du ha billig strøm til bedriften? Med Bedrift Webspot får du strøm som følger markedsprisen.
Bestill her

– Her snakker vi mange hundretusener av kWh.

Siden lampene bruker så mye strøm, er det mye å spare på å utsette å slå dem på før det er nødvendig. I år når høsten har vært varm, har Erling hatt muligeheten til å utsette noen uker. Det betyr store summer spart! I fremtiden ser Erling for seg at de går over til LED-lys, men enn så lenge har han ikke funnet noe som er bra nok.

Bilde av Erling ved halmfyringsanlegget

Hjemmelaget varme

Med en temperatur på rundt 20 grader hele året, krever det mye energi å varme opp veksthusene. Det har Erling funnet en kløktig løsning på.

– Vi varmer i hovedsak med egen varme fra halmfyringsanlegget vårt, forklarer han.


«Vi varmer i hovedsak med egen varme fra halmfyringsanlegget vårt.»

Gjennom sitt eget halmfyringsanlegg porduserer han all varmen de trenger i veksthusene. Mesteparten av varmen kommer fra halm fra kornet som dyrkes på egen mark, og er en ressurs som ellers ikke ville blitt brukt. I tillegg spar han på med flis fra skogen som hører til gården.

– Halmtilgangen varierer veldig fra år til år, så flisen fungerer som en buffer, sier Erling.

Bilde av halmfyringsanlegget

Sjelden metode

Familiebedriften var tidlig bevisste på at de måtte finne et alternativ til oljefyring, og halmfyring passet godt med ressursene de hadde tilgjengelig. Malmen blir lagret i en hall på gården og stablet ved hjelp av en spesialimportert henger fra England. Her mates halmen inn i en kuttemaskin, før den blir fraktet gjennom et rør inn til fyringsrommet.

– Alt går egentlig på automatikk; det eneste vi må passe på er at det er halm på banen i lageret. I tillegg til at vi innimellom må tømme hengeren med aske fra brenneren, forklarer Erling.

Erling er en av de få i Norge som driver med halmfyring. Han synes det er litt rart at det ikke er flere som benytter seg av denne metoden, men påpeker at halm er en ressurs som de fleste ikke sitter på.

Bilde av Erling ved halmfyringsanlegget

Mye spart

Erling synes det er tilfredsstillende å være selvhjulpen, og sparer store summer på å produsere sin egen varme. Strømmen han trenger til veksthusene får han derimot levert av NorgesEnergi.

– Erfaring viser at NorgesEnergi totalt sett har vært rimeligst, og de har så langt vært best på kundeservice, sier gartneren.

Det kommer godt med når han skal produsere 25 000 julestjerner som trenger masse lys og omtanke.

Få en personlig energirådgiver som forstår din bransje.

Kontakt oss her

Valgt av smarte bedrifter siden 1999